Društvo

Nikolić: Kako je moguće da su kod nas puter, mleko i šećer skuplji nego u EU

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Urednica „Biznis magazina“ Radojka Nikolić izjavila je za N1 da se cena struje „ugrađuje u sve“ i da je sigurno da će se osetiti kroz dalja poskupljenja namirnica.

Ona je u Novom danu rekla da je problem što se kod nas nekada povećanja cena dešavaju nezavisno od toga koliko struja učestvuje u ceni stvaranja proizvoda, jer proizvođači neke druge gubitke pokušavaju da nadoknade na taj način.

„Ako imate najniže plate, a sigurno imamo tri četiri puta niže plate od Nemačke i tri do četiri puta nižu cenu struje, kako onda kod nas pakovanje putera košta gotovo 3,5 evra, a u Nemačkoj negde 2,80 evra“, upitala je Nikolić.

Ona je upitala i kako je moguće, ako uzmete samo ova dva faktora – da imate niže plate i nižu cenu struje nego u Zapadnoj Evropi, da imate cenu koja je veća za neke proizvode nego u razvijenoj Evropi.

Istakla je i da je mleko u Nemačkoj jeftinije nego kod nas i da dugotrajno mleko košta 89 centi, što je sto i nešto dinara, a kod nas nema niže cene mleka od 120, 130 dinara.

Dodala je da šećer u Nemačkoj, u Bavarskoj konkretno, košta između 75 i 80 centi, a kod nas „ide preko sto“.

Nikolić je naglasila da to nema veze sa cenom struje i da se „koristi prilika“, te da proizvođači gubitke pokrivaju tako što uključuju ovo kao alibi za povećanje cena. Oni se, kako dodaje, pozivaju na rast cena struje, cena sirovina i međunarodne okolnosti.