Društvo Ekonomija

Nikolić: Kako je moguće da su kod nas puter, mleko i šećer skuplji nego u EU

Foto: Envato elements
Urednica "Biznis magazina" Radojka Nikolić izjavila je za N1 da se cena struje "ugrađuje u sve" i da je sigurno da će se osetiti kroz dalja poskupljenja namirnica.

Ona je u Novom danu rekla da je problem što se kod nas nekada povećanja cena dešavaju nezavisno od toga koliko struja učestvuje u ceni stvaranja proizvoda, jer proizvođači neke druge gubitke pokušavaju da nadoknade na taj način.

„Ako imate najniže plate, a sigurno imamo tri četiri puta niže plate od Nemačke i tri do četiri puta nižu cenu struje, kako onda kod nas pakovanje putera košta gotovo 3,5 evra, a u Nemačkoj negde 2,80 evra“, upitala je Nikolić.

Ona je upitala i kako je moguće, ako uzmete samo ova dva faktora – da imate niže plate i nižu cenu struje nego u Zapadnoj Evropi, da imate cenu koja je veća za neke proizvode nego u razvijenoj Evropi.

Istakla je i da je mleko u Nemačkoj jeftinije nego kod nas i da dugotrajno mleko košta 89 centi, što je sto i nešto dinara, a kod nas nema niže cene mleka od 120, 130 dinara.

Dodala je da šećer u Nemačkoj, u Bavarskoj konkretno, košta između 75 i 80 centi, a kod nas „ide preko sto“.

Nikolić je naglasila da to nema veze sa cenom struje i da se „koristi prilika“, te da proizvođači gubitke pokrivaju tako što uključuju ovo kao alibi za povećanje cena. Oni se, kako dodaje, pozivaju na rast cena struje, cena sirovina i međunarodne okolnosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend