Ekonomija

Nova ekonomija: (Ne)uspešan prelazak na nove fiskalne kase

FOTO: Elements Envato/ilustracija

Privrednici se od početka maja, otkad su počele da se primenjuju nove fiskalne kase, žale na tehničke probleme tražeći produženje roka za uvođenje nove fiskalizacije, dok je Ministarstvo finansija saopštilo da je prelazak na e- fiskalizaciju uspešan i da je Poreska uprava započela kontrole.

U tekstu portala Neobilten koji objavljuje informacije važne za poslovanje privrede u skladu sa propisima, ocenjeno je da je prelazak na e-fiskalizaciju neuspešan prenosi Nova ekonomija.

 „Za neuspešan prelazak na e-fiskalizaciju direktno su odgovorni Ministarstvo finansija i Poreska uprava, zbog neadekvatnog plana i roka za sprovođenje projekta nove fiskalizacije“, piše Neobilten.

Baner Boom93 Android aplikacija

Odgovorni su, kako se ocenjuje u tekstu, neposredno pre 1. maja „dodatno zakomplikovali prelazak na e-fiskalizaciju“.

Naime, nakon objavljivanja prethodno navedenog teksta 18. aprila bilo je još nekoliko izmena propisa u vezi sa novom fiskalizacijom:

  • Pravilnik o PDV – 21. aprila
  • Pravilnik o vrstama fiskalnih računa – 21. aprila
  • Pravilnik o vrstama fiskalnih računa – 28. aprila
  • Uredba o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja – 29. aprila
  • Nova verzija 1.11 Tehničkog uputstva za administrativni i tehnički pregled funkcionalnosti ESIR-a ili L-PFR-a – 28. aprila

„Navedene izmene propisa i tehničke izmene su od značajnog uticaja na organizaciju i implementaciju konkretnih rešenja kod obveznika fiskalizacije.

„S obzirom na broj različitih izmena i trenutak kada su te izmene objavljene, sa velikom sigurnošću možemo da tvrdimo da je mali broj e- kasa (ako ih je uopšte bilo) bio spreman da od 1. maja radi u skladu sa svim postojećim pravilima nove fiskalizacije“, piše Neobilten.

Imajući u vidu faze u pripremi i implementaciji procesa fiskalizacije, bilo bi logično da u ovom trenutku kontrole i eventualno kazne, budu usmerene, kako se ocenjuje na tom portalu, na one obveznike fiskalizacije koji nisu daleko odmakli u tom procesu.

Na primer, koji nisu prijavili prostore, pa oni koji nisu podneli zahteve za bezbednosne elemente i eventualno oni koji nisu preuzeli bezbednosne elemente, navodi se u tom tekstu.

Zaključno sa 30. aprilom bilo je odobreno ukupno 526 e- kasa. S obzirom na to da je 18. aprila bilo odobreno ukupno 407, to znači da je za poslednjih 12 dana aprila odobreno još 119 novih.

„U prvoj polovini prelaznog perioda je odobreno ukupno 125 e-kasa (23,76 odsto) a u drugoj polovini ukupno 401 (76,24 odsto). Samo u poslednjem mesecu je odobreno više od 40 odsto ukupnog broja odobrenih elemenata u toku prelaznog perioda od šest meseci“, objavljeno je na portalu Neobilten u tekstu „Neuspešan prelazak na e-fiskalizaciju“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend