Ekonomija

Nove cene goriva u Srbiji za narednu nedelju: Benzin pojeftinio, dizel na istom nivou

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Maksimalna cena evrodizela na pumpama u Srbiji u narednih sedam dana biće 218 dinara, a benzina 199, saznaje <a href="https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/55681/poznate-nove-cene-goriva-u-srbiji-za-narednu-nedelju/vest" target="_blank" rel="noopener">Euronews Srbija</a>.

Prethodne nedelje evrodizel je maksimalno koštao takođe 218 dinara, a benzin 203.

Podsetimo, na sednici Vlade Republike Srbije 30. juna doneta je Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a predviđeno je da ona važi do 31. jula 2022. godine.

Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, na sednici je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto. Ova odluka primenjuje se počev od 1. jula zaključno sa 31. julom.