Ekonomija

Nove fiskalne kase: Pola miliona evra iz budžeta za medijsku kampanju

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Poreskoj upravi odobreno je iz budžeta 57,6 miliona dinara (oko pola miliona evra) za sprovođenje medijske kampanje e-fiskalizacija, objavljeno je u Službenom glasniku.

E fiskalizacija je uvedena od 1. maja i stvorila je niz poteškoća u poslovanju, počev od uvećanih troškova. Povećan je obuhvat delatnosti koje su u obavezi da izdaju fiskalne račune, a zasad su izuzetak pijačni prodavci, advokati i taksisti.

U Rešenju o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, navodi se da se Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi odborava oko 50,6 miliona dinara za upravljanje poreskim sistemom (utvrđivanje, kontrolu i naplatu poreza i operativnu podršku) piše Nova ekonomija.

Iz budžeta je, takođe, odobreno 6,9 miliona dinara za utvrđivanje, kontrolu i naplatu poreza i ostalih javnih prihoda – izdvojene aktivnosti, usluge po ugovoru, objavljeno je u Službenom glasniku.

Privrednici ukazuju da sistem e- faktura i nove fiskalne kase ne funkcionišu od početka primene novog Zakona o elektronskom fakturisanju i da privatni sektor ne može da snabdeva javni sektor zbog nefunkcionisanja sistema e- faktura.

Kasni se sa plaćanjem i izdavanjem računa, tvrde privrednici i račuanovođe, jer svaki izdati račun mora prvo da se stornira, procedura ne može da se primeni u praksi.