Ekonomija

Nove fiskalne kase važe za biblioteke, arhiv, muzeje, galerije

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Od uvođenja nove fiskalne kase nisu oslobođene delatnosti iz stvaralačke, umetničke i zabavne oblasti u koje spada i grana delatnosti: biblioteka, arhiva, muzeja, galerija, zbirki i ostale kulturne branše, piše u Biltenu Ministarstva finansija.

Saglasno Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko e- kase, svi koji obavljaju delatnosti iz oblasti 90 (stvaralačke, umetničke i zabavne) nisu oslobođeni obaveze evidentiranja prometa na malo preko nove fiskalne kase, piše u objašnjenju Biltena. (br. 3/2022).

Pri tome, kako se napominje u tom objašnjenju, naplata novčanih kazni za kašnjenje sa vraćanje pozajmljenih knjiga nije predmet fiskalizacije, odnosno tako primljena sredstva biblioteka nije dužna da evidentira preko e – kase,  fiskalnog, imajući u vidu da nije bilo, u tom slučaju, prometa dobara i usluga prenosi Nova ekonomija.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Članom 3. Zakona o fiskalizaciji propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo. Prometom na malo smatra se svaki promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li je korisnik građanin, firma ili preduzetnik, uključujući i promet putem samonaplatnih uređaja ˗ automata. Maloprodajnim objektom smatra se svaki poslovni prostor i poslovna prostorija koji se primarno koriste za promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima“, navodi se u Biltenu.

Zatim, navodi se da je članom 4.  Zakona kojim se uređuje nova fiskalizacija, propisano da je obveznik fiskalizacije svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i svaki obveznik poreza na dobit.

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja (gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način), uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko nove fiskalne kase, piše u Biltenu Ministarstva finansija.