Ekonomija

Novo pojeftinjenje goriva

Pad cene goriva na pumpama će se nastaviti i narednih dana.
Pixabay/Ilustracija

Cene goriva kod nas, kao i na svakom drugom tržištu, menjaju se zbog promene troškova i tržišne konkurencije. Budući da 85 odsto goriva koje se potroši u našoj zemlji potiče od prerade nafte ili je direktno uvezeno kao gotov derivat, nemoguće je našu zemlju izolovati od promena na regionalnim i globalnim tržištima, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

– To je deo troškova na koji niko iz Srbije nema uticaja. Na drugi deo država može da utiče kao na stvaranje uslova poslovanja koji bi unapredili i podstakli tržišnu konkurenciju, koja je ključna za brze promene kada cene sirove nafte na svetskom tržištu padaju – kaže on.

Od 20. januara do 13. aprila litar benzina u Srbiji jeftiniji je za 17,5 dinara, evrodizela za 22,40 i auto-gasa TNG za 9,90 dinara. Istovremeno je barel nafte s 69 dolara, koliko je koštao 6. januara, pao na 31,74 dolara 13. aprila. Pri tome ne treba prevideti činjenicu da je 31. marta barel bio još jeftiniji – 22,74 dolara.

Pad cene sirove nafte vrlo malo utiče na nivo državnih zahvatanja, pa su ovi nameti sada još veći u maloprodajnoj ceni nego što su bili.

Pri kompanijskoj ceni od 64,10 dinara za litar dizela, 85,25 dinara po litru jesu fiskalne stavke ili 57 odsto od cene.

Više informacija možete pročitati OVDE.

IZVOR: Politika

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend