Ekonomija

Od 2021. rok za otplatu keš kredita šest godina

Oni koji nameravaju da uzmu gotovinski ili potrošački kredit naredne godine moraju da računaju s tim da će moći da ga otplaćuju na najviše šest godina. Takav je propis Narodne banke (NBS) i ona rokove za otplatu zajmova, uprkos uticaju pandemije na ekonomiju, neće menjati. Podsećanja radi, u julu, kao jednu od mera za pomoć stanovništvu koje ima kredite, centralna banka omogućila je produženje roka otplate za zajmove u otplati za dve godine.
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Propisima usvojenim u decembru 2018. godine bilo je predviđeno fazno skraćivanje, i to za kredite odobrene u toku 2019. godine na osam godina, u toku 2020. godine – sedam godina i kredite odobrene počev od 1. januara 2021. godine – šest godina.

– Smatramo da je trenutna kriza razlog više da se novi krediti odobravaju u skladu s propisanom dinamikom snižavanja ročnosti i da je ograničenje maksimalne ročnosti na način kako je to predviđeno propisima usvojenim u decembru 2018. godine jedan od delotvornih mehanizama za sprečavanje prezaduženosti građana i nastanka novih problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja – odgovaraju u NBS na naše pitanje o eventualnom produživanju rokova otplate. U NBS napominju da, pri tom, treba imati u vidu da je svako kreditiranje na duže rokove od propisanih i dalje dozvoljeno ako banka nakon toga održava odgovarajući nivo kapitala, odnosno ako u svakom trenutku ima dovoljno sopstvenih sredstava za ispunjenje svih regulatornih zahteva.

Kao što objašnjavaju u centralnoj banci, kraći rokovi su uvedeni kako bi se sprečila prezaduženost fizičkih lica. Pošto je period otplate osam, sedam i šest godina, umesto ranijih deset, klijenti banaka zato mogu da uzmu i manje sume kako bi se uklopili u propise o opterećenosti zarade. A to je da dug banci ne može biti veći od 60 odsto plate.

Zaduženost građana, međutim, i dalje raste. Prema podacima Udruženja banaka, na kraju septembra ove godine građani su bankama za keš i potrošačke kredite dugovali 577 milijardi dinara, a tačno godinu dana pre toga 480 milijardi dinara.

Činjenica o takvim kamatama važi i za stambene kredite i u ovom delu je povećana zaduženost građana s prošlogodišnjih 406 milijardi dinara na 458 milijardi dinara.

Ipak građani su mnogo više zaduženi za keš zajmove, što je i bio povod da centralna banka skrati rokove za njihovu otplatu. Prema podacima Udruženja banaka, udeo keš zajmova u ukupnoj zaduženosti stanovništva je 50 odsto, a stambenih 38,9 odsto.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend