Društvo

Od danas nove cene goriva na pumpama, ponovo poskupeli i dizel i benzin

Foto:Boom93/M. Veljković

Foto:Boom93/M. Veljković

Na pumpama u Srbiji gorivo će od danas ponovo poskupiti. Evrodizel će, umesto 203,50 biti 206 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 će koštati 193 umesto 187 dinara za litar koliko je ove nedelje koštao.

Prošlog petka, obe vrste goriva čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije su poskupele. Cena dizela za nešto više od dinar, dok je benzin poskupeo za tri dinara. Evrodizel se do danas prodavao po ceni od 203,50 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 187 dinara za litar piše Euronews Srbija.

Vlada Srbije produžila je u utorak trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine. U tekstu Uredbe o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, navedeno je da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još nestabilno, članovi vlade doneli su ovakvu odluku u cilju sprečavanja većih poremećaja na tom tržištu i radi očuvanja životnog standarda stanovništva“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

To znači da će i u narednih mesec dana, svakog petka Ministarstvo trgovine saopštavati najvišu dozvoljenu cenu dve vrste goriva – evro dizela i evro premium BMB 95.

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Potom je pre mesec dana usvojila izmenjenu uredbu koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95, koja je oročena do 31. maja.

Izmene su se odnosile na zaradu benzinskih pumpi kojima je omogućena za dinar veća marža. Najviša maloprodajna cena evro dizela i bezina, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara. Privremeno je tada smanjen i iznos akciza na derivate nafte za 15 odsto. Uredbu o visini akcize Vlada Srbije je već produžila do 30. juna na sednici prošlog četvrtka.