Ekonomija

Od danas važe novi, niži cenovnici mesa: Koliko tačno košta svinjetina?

FOTO: Envato elements/serhiibobyk

FOTO: Envato elements/serhiibobyk

Vlada je, izmenom postojeće uredbe, ograničila cene svinjskog mesa u maloprodaji.

Tako će meso od buta, već od danas, 15. jula, koštati najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, meso od svinjskog vrata sa kostima moći će da se prodaje za maksimum 595 dinara, koliko će koštati i svinjska slabina sa kostima piše 021.

Ograničena je i proizvođačka cena svinjetine. Ovim propisom se takođe ograničava i marža na sve vrste svinjskog mesa, kao i na piletinu, na maksimalno – 10 odsto.

„Maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ne sme prelaziti 709 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 585,95 dinara po kilogramu“, stoji u Uredbi koju je upravo objavio Službeni glasnik, što znači da na snagu stupa sutra, 15. jula.

Vlada je propisala i maksimalne cene za svinjsku plećku, vrat i slabinu.

Maksimalna maloprodajna cena za svinjsku plećku bez kostiju ne sme da prelazi 699 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme da prelazi 577,69 dinara po kilogramu.

Kada je reč o svinjskom vratu sa kostima, njegova maksimalna cena ne sme da prelazi 595 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme da prelazi 491,73 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena za svinjsku slabinu sa kostima ne sme da prelazi 595,00 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena ne sme da prelazi 491,73 dinara po kilogramu. Ograničene su i marže za sve vrste piletine i svinjetine na 10 odsto.

„Marža obračunata na neto fakturnu cenu svih vrsta svežeg pilećeg mesa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto“, stoji u Uredbi.

Isto važi i za sve vrste svinjskog mesa.