Ekonomija

Od jeseni organizovanje proslava skuplje 35 odsto

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Cene organizovanja novih događaja, rođendana i venčanja planiranih na jesen, zbog rasta inflacije, biće veće između 30 i 35 odsto u odnosu na proslave koje su bile ugovorene prošle godine, rekao je za Novu ekonomiju predsednik Udruženja Ivent industrije Boško Bubanja. <div class="article-banner"></div>

Industrija organizovanja proslava, rođendana, događaja i venčanja, koja je bila „zaključana“ od početka pandemije oko godinu i po dana, može da se vrati na nivo poslovanja pre pandemije tek 2024. godine, ocenjuje Bubanja za portal Nova ekonomija.

„Ivent industrija nije dobila nikavu podršku tokom pandemije od države. Iako su državni zvaničnici obećali pomoć ivent odrganizatorima prošle godine jer nam je rad bio zabranjen duže od 16 meseci. Prošle godine na sastanku u Vladi rekli su nam da ne mogu da daju pomoć salonima venčanica, fotografima, ali da će prostori gde se organizuju proslave dobiti pomoć kao i noćni klubovi i barovi. Noćni klubovi i barovi su dobili, ali naša delatnost nije.

Prema procenama Udruženja, u ovoj delatnosti je pre pandemije radilo oko 1.000 firmi, a sad ih je na tržištu upola manje.

„U tim firmama bilo je zaposleno oko 10.000 ljudi, dok je mnogo veći broj ljudi pogođen tokom pandemije, porodice koje su zbog specifičnosti ovog posla uključene u posao su ostale bez prihoda. Više od polovine firmi je u blokadi zbog neizmerenih računa i dugovanja i biće pokrenut stečajni postupak“, kaže Bubanja.

Opširnije pročitajte na portalu Nove ekonomije.