Ekonomija

Osnivači ruskih preduzeća u Srbiji gase građevinske, osnivaju IT firme

Foto/ Pixabay / katanac
Otkako je 24. februara počeo rat u Ukrajini, pa do danas, građani i preduzeća iz Rusije osnovali su u Srbiji 288 firmi. Osnivača iz Ukrajine u istom periodu znatno je manje - svega šest novoregistrovanih firmi ima osnivače poreklom iz ove zemlje.

Kada je reč o ugašenim preduzećima i preduzetničkim radnjama, kako je portalu N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, iz registra APR izbrisano je ukupno 10 ruskih i tri ukrajinske firme. Dok se novoosnovani registruju uglavnom za programiranje i konsalting, izbrisane firme ruskih vlasnika bavile su se ugostiteljstvom, građevinom, arhitekturom, proizvodnjom guma za vozila, ali i frizerskim i kozmetičkim uslugama, umetničkim stvaralaštvom… Novoosnovane ukrajinske firme registrovane su za konsalting, ugostiteljstvo i saobraćaj, dok je među obrisanima bila reklamna agencija, trgovina hemijskim proizvodima, kao i – pokretni ugostiteljski objekat.

Prema trenutnom stanju u bazi podataka APR, u Registru privrednih subjekata ima 876 preduzeća čiji su osnivači ili vlasnici udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Upisano je, kako je portalu N1 potvrđeno u APR, i 524 preduzetnika – državljanina Ruske Federacije.

U ova preduzeća nisu uračunata akcionarska društva kao što su Naftna industrija Srbije, YUGOROSGAZ, Lukoil Srbija, među čijim su vlasnicima i oni iz Ruske Federacije – jer podatke o akcijskom kapitalu vodi Centralni registar hartija od vrednosti, a ne APR.

U Srbiji danas, takođe, posluje i 173 preduzeća čiji su osnivači i vlasnici građani i firme iz Ukrajine, kao i 96 preduzetnika, koji su državljani Ukrajine, rečeno je portalu N1 u APR.

Čime se bave novoosnovani

„Od 24. februara do danas registrovano je osnivanje 86 privrednih društava, čiji su osnivači ili članovi udela građani i preduzeća iz Ruske Federacije, kao i 202 preduzetnika, koje su registrovali državljani Ruske Federacije. U istom periodu, registrovano je osnivanje pet preduzeća, čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik, koga je registrovao državljanin Ukrajine“, ističu u APR.

Najveći broj novoosnovanih preduzeća iz Ruske Federacije registrovan je za računarsko programiranje, potom nespecijalizovanu trgovinu na veliko, pa konsultantske akcivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, pa tek potom za konsultantske delatnosti u oblasti IT.

Kada je reč o preduzetnicima iz Rusije, poredak delatnosti je nešto drugačiji: Na prvom mestu je računarsko programiranje, pa konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Osnivači firmi iz Ukrajine se, osim konsaltingom koji je na prvom mestu delatnosti novoosnovanih preduzeća, bave i ugostiteljstvom i delatnostima u saobraćaju.

Jedini preduzetnik – državljanin Ukrajine, registrovan u ovom periodu bavi se – računarskiim programiranjem.

Čime su se bavili izbrisani 

U periodu 24. februara do 4. aprila iz Registra privrednih subjekata obrisano je pet preduzeća čiji su osnivači ili  članovi udela građani i firme iz Ruske Federacije,.

„Oni su bili registrovani za pretežnu delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, proizvodnju guma za vozila, protektiranje guma za vozila, pripremna gradilišta, razradu građevinskih projekata, arhitektonsku delatnost. Obrisano je i pet preduzetnika registrovanih za pretežnu delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, za umetničko stvaralaštvo, ostale zabavne i rekreativne delatnosti, postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema, kao i ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane s njima“, navode u APR.

Kada je reč firmama ukrajinskih vlasnika, koje su prestale da postoje od početka rata u ovoj zemlji, reč je o dva preduzeća koja su se bavila trgovinom na veliko hemijskim proizvodima i delatnošću reklamnih agencija, dok se jedan preduzetnik bavio delatnošću restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend