Ekonomija

Ove 3 grupe ljudi ne moraju da brinu o skoku kamate za kredit

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

<strong>Za pojedine kreditne dužnike u Srbiji od 30. septembra su povećane kamate. Tako su za korisnike kredita u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom koja obuhvata tromesečni euribor povećane rate za otplatu. Iako su za neke od dužnika sada rate značajno veće, čak i do 90 evra, postoje i oni koji mogu da odahnu. Ukoliko je korisnik podigao kredit u evrima sa fiksnom kamatnom stopom, u dinarima, takođe sa fiksnom kamatom, kao i ako je veći deo duga već otplatio. U tim slučajevima neće biti izmena u visini rate kredita.</strong>

Euribor, kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj, godinama je bio negativan, odnosno u minusu. Međutim, od marta ove godine, njegova vrednost je u porastu.

Poseban skok ove kamatne stope zabeležen je u poslednja tri meseca, pa se to sada odražava i na kredite.

Dok je na početku godine vrednost tromesečnog euribora iznosila -0,57, njegova vrednost je 30. septembra bila 1,173 odsto, a stručnjaci prognoziraju da će se ovakav rast nastaviti. Stoga, korisnici koji su se zadužili u evrima, I to sa varijabilnom kamatnom stopom, sada imaju veću ratu za kredit.

Tadašnja vrednost euribora biće korišćena za obračun kamata za rate kredita koje će korisnici plaćati u oktobru, novembru I decembru, a nakon toga banke će da obaveste klijente o novom iznosu mesečne rate.

Za korisnike kredita u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom koja obuhvata šestomesečni euribor, promene u visini rate desiće se prvog januara sledeće godine.

Ko je bezbedan od povećanja rate?

Iako je povećanje euribora unelo paniku među građane, pogotovo što je kamata sada skoro duplo viša nego što je bila ranije, postoje bankarski klijenti koji su bezbedni od naglih promena u visini rate.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić objašnjava za “Novu” da ipak postoje korisnici kredita na koje promena euribora ne utiče, ili bar u nešto manjoj meri.