Ekonomija

Ovo je trasa buduće brze saobraćajnice do Golupca

Gradovi Požarevac i Smederevo i opštine Veliko Gradište i Golubac objavili su poziv za javni uvid u nacrt prostornog plana posebne namene za izgradnju brze saobraćajnice od požarevačke petlje do naselja Golubac. Nova saobraćajnica bi trebalo da bude dugačka 68 kilometara i sa četiri vozne trake projektuje za brzinu od 100 kilometara na čas. 
trasa novog puta iz nacrta plana

Nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje i uglavnom prati postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima prati sadašnju saobraćajnicu, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne vozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.

U koridoru novog državnog puta Prve-be (IB) kategorije moguće je formiranje odmorišta sa prostorom za parkiranje, benzinskim pumpama, javnim govornicama i po potrebi restoranima i prodavnicama. Obostrano, na 66 kilometru saobraćajnice planom je predviđeno formiranje odmorišta .

Biće dozvoljeno zadržavanje postojećih stanica za snabdevanje gorivom, pri čemu će svi elementi uređenja lokacija i njihove rekonstrukcije biti definisani izradom urbanističkog projekta.

U pitanju su stanice na 6.kilometru sa desne strane kod Male Krsne, na 6.kilometru sa leve strane kod Male Krsne, na 10.kilometru sa desne strane kod Dragovca. Takođe, pumpa na izlazu iz Požarevca sa desne strane u smeru ka Beogradu, na izlazu iz sadašnjeobilaznice se zadržava u funkciji.

Prostornim planom je utvrđen položaj ukupno 24 raskrsnica i petlji, kao i 22 podvožnjaka i nadvožnjaka na budućoj trasi.

Prioriteti u implementaciji ovog plana do 2024.godine su izrada i revizija tehničke dokumentacije na nivou studije opravdanosti sa idejnim projektom, izradu i tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu i izradu projekta za izvođenje, rešavanje imovinsko pravnih odnosa, kao i izgradnju državnog puta, a u skladu sa dinamikom koju opredeljuje nadležno ministarstvo i Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

Javni uvid u dokument omogućen je u prostorijama lokalnih uprava od 20.jula do 18.avgusta. Primedbe su mogu direktno dostaviti Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Javnost bi blagovremeno trebalo da bude obaveštena o datumu i načinu održavanja javne prezentacije i terminu javne sednice komisije za javni uvid.

 

Dokumentaciju možete preuzeti OVDE   

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend