Ekonomija Naše pare

Ovo su primedbe i sugestije na Nacrt budžeta Požarevca za 2021.godinu

Okončana je javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Požarevca za 2021. godinu. Kratak prikaz Nacrta je javno objavljen 8.decembra, a rasprava je trajala 7 dana tokom kojih su primedbe i sugestije na dokument upućene od svega tri subjekta. Nakon okončanja javne rasprave o planu javnih investicija, Požarevac bi trebalo da dobije i predlog budžeta za narednu godinu.
ilustracija: Pixabay/Boom93

U izveštaju Odeljenja za budžet i finansije o sprovedenoj javnoj raspravi, prikazano je da su izvršnoj vlasti upućene sugestije i primedbe svega dva fizička lica i jedne političke organizacije.

Građanka Mirjana Jovanović podsetila je lokalanu upravu da je još 6.marta ove godine upućen pisani zahtev grupe građana iz ulice Lole Ribara u vezi izmeštanja lokacije za vašar, gde su navedeni problemi koji nastaju tokom ove manifestacije za građane koji žive u toj ulici. Kako je tada podnosiocima zahteva rečeno da je u toku izrada Plana detaljne regulacije i nalaženje nove lokacije, primedba građanke je da u Nacrtu nije moguće videti da li je novac u budžetu opredeljen za ove namene.

Građanin Dejan Dačić podsetio je da je potrebno izvršiti asfaltiranje ulice Radovana Dragovića u Požarevcu. U toj ulici su u poslednje 4 godine izvođeni radovi na fekalnoj kanalizaciji i delimično zameni azbestnog cevovoda. Do danas ulica nije vraćena u pređašnje stanje, niti asfaltirana, a obećanja su davana, olako, zaključio je on. Građanin Dačić je naveo i da je prema njegovim saznanjima projekat za asfaltiranje ulice završen, a sugerisao je da ova investicija bude uključena u konačan predlog budžeta za javne investicije. „I Ne samo budžetirano, već i da u prioritetu budu završeni radovi“, naveo je on.

Stranka slobode i pravde uputila je 8 primedbi i sugestija. Oni smatraju da je budžet sadržajno netransparentan, rashodi i izdaci uopšteno i načelno prikazani, tako da prosečan građanin u većini slučajeva ne može znati za šta će se konkretno određena sredstva utrošiti. Iz strukture rashoda nije moguće utvrditi koje su mere neophodne za sprečavanje širenja i suzbijanje COVID-19. Nejasno je šta sve potpada pod javnom higijenom (60,7 miliona), koji su to godišnji programi sportskih organizacija (92 miliona) i zašto su izdvajanja za poljoprivredu neprimereno mala (28 miliona). U SSP smatraju da se nedovoljno vodi računa o trenutnim društvenim prilikama i opštem interesu lokalnog stanovništva. Nejasno je i šta sve potpada pod održavanje zelenila (39,1 milion), održavanje lokalnih puteva i trotoara (82,5 miliona) i zimsko održavanje ulica (44,3 miliona). Primedba je upućena što Nacrtom nisu opredeljena sredstva za konkretne mere pomoći lokalnoj privredi za ublažavanje posledica pandemije. SSP navodi da je nejasno kojim preduzećima se opredeljuju tekuće subvencije od 25 miliona dinara iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja i da li će sva privatna preduzeća moći da konkurišu za subvencije i imaju jednak tretman prilikom odlučivanja o dodeli.  Konačno, u nacrtu se ne navodi za koju namenu i kojim javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama se opredeljuju subvencije od 34,3 miliona dinara.

Sve sugestije i primedbe razmatraće gradsko veće do izrade predloga budžeta, navodi se u izveštaju.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Suviše kratko je trajao rok za predaju zahteva! Članovi SSP su apsolutno u pravu,ništa nije definisano,niti objašnjeno!
    Povod prethodnog komentara,ne želi tako 65% građana,već 20%,koliko je SNS dobio glasova na neregularnim izborima! Dosta više te priče o većini,jer „vlast“ nema većinu!!!! Na neregularnim izborima je glasalo 47% birača od ukupnog broja građana sa pravom glasa! 8,7 milona stanovnika,7 miliona ima pravo glasa,1.8 milona glasalo za SNS,šta nije jasno,5 milona glasača je bojkotovalo izbore!
    Trebalo bi omogućiti duži rok za podnošenje predloga,bar 2 meseca,pa tek onda rasprava! Ovako je sve ovo sprdačina i spinovanje!

%d bloggers like this:
Send this to a friend