Ekonomija

Paket pomoći države pokrivaće celu privredu, odluka po prioritetima

Ministarka privrede Anđelka Atanasković navodi za RTS da će najveći deo budžeta ministarstva za narednu godinu biti usmeren na programe podrške privredi za nove investicije, koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a.
ilustracija/pixabay

Anđelka Atanasković je navela da se nastavlja podrška ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

Kako kaže, koronavirus ne može da nestane preko noći i da je na osnovu ciljeva koncipiran budžet za narednu godinu.

„Ne smemo zaboraviti da borba protiv kovida 19 i dalje traje, i da pored borbe za svaki ljudski život i za suzbijanje zaraze moramo da vodimo računa i o ekonomiji“, naglasila je ministarka privrede.

Dodaje da je cilj Ministarstva privrede u narednom periodu brži oporavak kako bismo zadržali dobre ekonomske rezultate.

„Morali smo jednu stavku da stavimo u budžet kako bismo mogli da pomognemo svim tim malim privatnim preduzećima i preduzetnicima. Za tu pomoć je izdvojeno preko 160 milijardi dinara“, objašnjava Atanaskovićeva.

Na pitanje da li je paket pomoći predviđen sektorski za najugroženije ili će pokriti celokupnu privredu, gošća Oka odgovara:

„Moraće da pokrije celokupnu privredu. Najverovatnije ćemo sesti i odlučivati po prioritetima kako budu stizale prijave“, objašnjava Atanaskovićeva.

Na pitanje kako će se država finansirati ukoliko se donose nove mere, odugovlači s plaćanjem, porezima, ministarka privrede odgovara:

„Ima dosta firmi koje rade i u ovo doba koronavirusa, tako da i one doprinose budžetu. Takođe smo predvideli povoljne i vrlo povoljne kredite sa dugoročnim i malim kamatama, tako da ćemo ovaj slučaj sigurno prevazići do juna.“

Dodaje i da se radi na privlačenju novih investicionih partnera i da moramo iskoristiti šansu i privući velike kompanije za koje se očekuje da će preseliti svoju proizvodnju sa udaljenih tržišta bliže matičnim zemljama.

Komentarišući nove mere, ističe da je ljudski život najvažniji.

„Tačno je da je ekonomija ono što nas sve pokreće život, ali ljudski životi su najpreči“, navodi Atanaskovićeva.

Ocenjuje da je Srbija jedna od retkih zemalja koje su uspele da sačuvaju radna mesta i da pomognu privrednim subjektima da ostanu likvidni u vreme pandemije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend