Društvo

Petrovcu na Mlavi sredstva za unapređenje rodne ravnopravnosti

Boom93

Boom93

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost uručilo je ukupno 4,3 miliona dinara za projekte devet lokalnih samouprava usmerene ka unapređenju rodne ravnopravnosti. Među lokalnim samoupravama je i Petrovac na Mlavi.

Pored Petrovca na Mlavi, ugovori su u Vladi Srbije uručeni predstavnicima gradova Kruševac, Zaječar, Užice i opština Bačka Palanka, Despotovac, Trstenik, Aleksinac i Knić jer su „pokazale spremnost i prepoznale značaj uključivanja rodne perspektive u svoje planove rada”, navodi se u saopštenju tog Koordinacionog tela.

Posebna savetnica predsednice Koordinacionog tela Gordana Predić izjavila je po uručenju ugovora da se može govoriti o unapređenju rodne ravnopravnosti i boljem položaju žena ukoliko se politike koje se donose na republičkom nivou ne prenesu na lokalni nivo.

Predić je dodala da je donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti obaveza svake lokalne samouprave da formira lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, kako bi se došlo do efikasnije implementacije zakonodavnog i strateškog plana.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da dodelom ugovora za novih devet opština sada ima ukupno 39 lokalnih samouprava koje aktivno učestvuju u Programu za rodnu ravnopravnost.

„Vidim komplementarnost ove akcije sa svim programima i aktivnostima usmerenim na unapređenje ženskih prava u Srbiji i na to da ceo region bude pravedniji i rodno ravnopravniji. EU će nastaviti da podržava vlasti na republičkom i lokalnom nivou, kao i sve druge zagovornike rodne ravnopravnosti”, rekla je Halačeva.

Koordinaciono telo Vlade Srbije bespovratna sredstva je dodelilo u saradnji sa agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.