Ekonomija

PKS: Izvoz voća i povrća u EU još pet godina bez carina

Proizvodjači i izvoznici voća i povrća iz Srbije i drugih ekonomija Zapadnog Balkana i u narednih pet godina svoju robu prodavaće bez carina kupcima u Evropskoj uniji, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Odluka Evropske unije o Autonomnim trgovinskim merama (ATM) kojom su do kraja 2025. produžene dosadašnje trgovinske povlastice za izvoz proizvoda koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), odnosno za koje je SPP nepovoljniji, objavljena je je u Službenom glasniku EU i sutra stupa na snagu.

Tu odluku, koja se obnavlja svakih pet godina, na predlog Evropske komisije doneo je Evropski parlament i potvrdio Savet EU.

Predsednik PKS i Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež ocenio je da je povoljniji trgovinski režim, za čije se produženje u komunikaciji sa institucijama u Briselu zalagala i zajednička privredna komora regiona, posebno važan za mala i srednja preduzeća – proizvodjače i izvoznike voća i povrća od svežih jabuka i šljiva do kukuruza šećerca.

„Ušteda od nekoliko desetina miliona evra na carinama daje im prednost u odnosu na konkurenciju, mogućnost za veći izvoz i zaradu i bolje pozicioniranje na velikom tržištu Evropske unije“, izjavio je.

Osim jabuka, šljiva i kukuruza šećerca, bez carinskog opterećenja i u narednih pet godina sa Zapadnog Balkana u EU moći će da se izvoze, izmedju ostalog, krompir, tikvice, pečurke, groždje, kajsije, višnje, trešnje, nektarine, breskve, jagode, orašasti proizvodi, dinje i razni agrumi.

Po ATM-u i proizvodjačima vina iz regiona produžava se mogućnost za izvoz dodatnih 30.000 hektolitara godišnje, nakon što iskoriste kvote koje je EU odobrila zapadnobalkanskim ekonomijama pojedinačno, po bilateralnim sporazumima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend