Ekonomija

PKS: Žig Čuvarkuća dobilo još 30 proizvoda

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je u okviru njenog projekta “Stvarano u Srbiji” pravo na žig “Čuvarkuća” dobilo novih 30 proizvoda tekstilne, gradjevinske, pehrambene industrije, kao i iz sektora veterine.

Žig o domaćem poreklu, kvalitetu i ekološkim standardima nosiće i proizvodi jagodinskih kompanija “Budućnost Pet” i “Juhor”, zatim “Moravcem” iz Popovca, “Nektara” iz Bačke Palanke i Veterinarskog zavoda Subotica.

Pravo na žig prvi put dobili su, kako je navedeno, proizvodi, radne unifirme, firme “Budućnost Pet” jednog od 52 licencirana preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje više od 50 osoba sa invaliditetom, a njihovi radnici angažovani su i u Lazarevcu, Aleksincu i Kragujevcu.

Ta firma koja zapošljava osobe sa posebnim potrebama, po rečima Nemanje Jovanovića iz Udruženja za tekstil PKS, zaslužuje da bude deo porodice “Čuvarkuća”.

On je istakao da 12 proizvoda kompanije koji će za sada nositi žig “Čuvarkuča” nisu samo potvrda kvaliteta proizvoda već i dokaz kompanije koja brine o najugroženijim kategorijama društva.

“Budućnost Pet”, kako je rekao, planira širenje izvoznih poslova u Sloveniju i Austriju, a žig će doprineti većoj vidljivosti i prepoznatljivosti i na tim tržištima.

Pravo na žig “Čuvarkuća” prvi put je dodeljeno i u sektoru veterinarske farmaceutike – Veterinarskom zavodu Subotica za devet vrsta vakcina za životinje.

Medju “Čuvarkućama” je i domaći cement kompanije “Moravacem” iz Popovca.

Već tradicionalno, kako je navedeno u saopštenju PKS, medju nosiocima žiga prednjači industrija hrane, a najnovije “Čuvarkuće” otišle su kompanijama “Juhor” za domaćinsku salamu i “Nektaru” za “Lajf premium” sok od kruške i jabuke.

Projekat PKS “Stvarano u Srbiji” pokrenut je sredinom juna 2020. godine, a da je uspeo potvrdili su, kako je navedeno u saopštenju, i potrošači svojim izborom da sve češće kupuju domaće pa je prodaja povećana 40 odsto.

Medju nosiocima žiga su mikro, srednji i veliki privredni subjekti, od zanatskih radnji do multinacionalnih kompanija.