Ekonomija

Platni razredi tek 2025. godine

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

<div class="h4 mt0 mb2 regular roboto-slab bellowtitle">Predstavnici Fiskalnog saveta smatraju da je pomeranjem roka za uvođenje novog sistema zarada vlada implicitno priznala da od ove reforme odustaje</div>

Uvođenje platnih razreda, odnosno novog sistema zarada u javnom sektoru odloženo je za 2025. Načelo „ista plata za isti posao” od koga se pre osam godina krenulo u reformu, koja podrazumeva da se zaposlenima pravično izmeri učinak kroz uvođenje jedinstvene osnovice za ceo javni sektor i precizno definisanih koeficijenta – ostalo je da čeka bolja vremena.

Novi rok za reformu sistema plata predviđen je revidiranom fiskalnom strategijom za naredne tri godine. U Ministarstvu finansija, koje je sačinilo ovaj dokument, juče nismo dobili odgovor zbog čega je pomeren. U strategiji je navedeno da je u prethodnom periodu započeta sveobuhvatna reforma sistema zarada u javnom sektoru, čiji je cilj obezbeđenje pravičnosti i smanjenje razlika između plata, ali „s obzirom na efekte pandemije na strukturu zaposlenih i nivoe zarada u javnom sektoru primena novog reformisanog sistema trebalo bi da započne 2025”.

Predstavnici Fiskalnog saveta smatraju da je pomeranjem roka za uvođenje novog sistema zarada vlada implicitno priznala da od ove reforme odustaje.

– Nakon brojnih odlaganja i razobličavanja inicijalnih principa, prošlogodišnja fiskalna strategija najavila je da će jednoobrazni platni razredi definitivno biti uvedeni 2022. godine. Taj rok je nedugo nakon toga iznova pomeren, pa je nacrtom fiskalne strategije (2022–2024) iz maja tekuće godine predviđeno novo pomeranje roka, ovoga puta bez ikakve jasne vremenske odrednice. Sada se, u Revidiranoj verziji ovog dokumenta, srećemo sa potpunom promenom pristupa, umesto načelnog, a neobavezujućeg nastojanja da uvede platne razrede, vlada de fakto priznaje da nema političke volje da se ova reforma sprovede do kraja i da od nje odustaje, napominjući da se primena pomera čak za 2025. koja prevazilazi vremenske okvire ovog dokumenta – navode iz Fiskalnog saveta u oceni revidirane fiskalne strategije za naredne tri godine.

Više informacija možete pročitati OVDE.