Ekonomija

Politika: Plate u javnom sektoru za 100 evra veće nego kod privatnika

novac evro
Pixabay/Ilustracija
Plate kod više od 600.000 zaposlenih u javnom sektoru tačno su za 100 evra veće nego kod onih koji rade kod privatnika. Iznose 73.277 dinara, naspram 61.529 kolika je prosečna zarada u privatnom sektoru (podaci RZS-a iz maja ove godine). Najteže je svakako onima koji rade kod preduzetnika – njihov „prosek” je 33.358 dinara, što je gotovo polovina od zvaničnog. Ima i onih koji su još manje plaćeni, a koji rade na crno, u neformalnom sektoru.

Predsednik Srbije je ipak nedavno najavio da će početkom naredne godine doći do ponovnog povećanja zarada u javnom sektoru, a uveren je i da će dobrim delom to pratiti i privatni sektor. Shodno tome, nameće se pitanje da li veće plate u javnom sektoru mogu da donesu povišice i kod privatnika?

Ekonomski analitičar Ljubomir Madžar podseća da su zarade u javnom sektoru uvek rasle brže nego što je trebalo, čak i da je njihova stopa rasta bila i dva i po puta veća od stope rasta BDP-a.

– To je hronična slabost naše politike, takozvano pumpanje plata bez pravog oslonca u odgovarajućem rastu BDP-a. Jer, te zarade su ionako u javnom sektoru za oko 30 odsto veće nego u realnom sektoru, čak i kada se uzme u obzir razlika u kvalifikacionoj strukturi – naglašava Madžar i dodaje da je druga negativna stvar te priče što taj rast plata koje se isplaćuju iz državnog budžeta povlači povećanje u privatnom sektoru, koje ipak ne može da ih prati u stopu.

– Ipak, zarade u privatnom sektoru rastu brže nego što bi rasle kada bi se plate u javnom sektoru održavale na nekom ekonomski celishodnom nivou. A uopšteno govoreći, zarade u javnom sektoru, jedna su od najvećih slabosti naše sveukupne fiskalne politike. Sem toga, one su dobrim delom povezane i sa izbornim procesima, vlast ih obavezno povećava pred izbore, pa je to jedan od načina da se prikupljaju glasovi o trošku poreskih obveznika cele zemlje – uveren je Madžar.

Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u maju ove godine bila je 65.025 dinara, dok prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje najviše do 46.869 dinara. Polovina prebacuje taj iznos. Minimalna zarada za ovu godinu iznosi oko 32.000 dinara, a kako podseća Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, plate u privatnom sektoru mogu da porastu samo na osnovu povećanja minimalca.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend