Ekonomija

Popović: Vlada Srbije usvaja akcioni i operativni plan za primenu Strategije razvoja tržišta kapaita

Pixabay ilustracija
Pomoćnik ministra finansija Srbije Ognjen Popović najavio je danas da će sledeće nedelje Vlada Srbije usvojiti akcioni i operatvni plan za primenu Strategije razvoja tržišta kapaitala, za period od 2021. do 2016, koji predvidja uspostavljenje radne grupe sastavljene od predstavnika Vlade, Narodne banke Srbije i finansijskih institucija.

Popović je, na otvaranju konferencije „Srpski dani osiguranja 2021“ u Arandjelovcu, pozvao osiguravače da učestvuju u radu tog tela, čija će uloga biti da prati dešavanja na tržištu kapitala i da se prilagodjava novim situacijama.

Podsetio je da je širi cilj strategije da Srbja razvije konkurentno, visokoefikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, što je ključno i za razvoj teržišta osiguranja.

„Ako se pogleda trenutni portfolijo društava za osiguranje, svega jedan osto čine akcije, iako je veliki razlog za to nepostojanje adekvatnog tržišnog materijala“, kazao je on i dodao da su očekivanja da taj udeo u periodu sprovodjenja strategije dostigne dvocifren broj.

Istakao je da strategija radi na dva pravca – uspostavljanje atraktivnog tržišnog materijala, kroz podršku emitentima, uz istovremenu podršku institucionalnim i individualnim investitorima, kroz izmenu regulativnog okvira i jačanje institucija.

Podsetio je i da su izmene Zakona o osiguranju, koje su usvojene u aprilu ove godine, rešile višedecenijski problem društvenog kapitala u nekim komapnijama poput „Dunav osiguranja“, „Dunav Re“ i „Triglav“, čime su one izjednačene sa ostalim učesnicima na tržištu.

Dodao je i da će dalja primena odredbi tog zakona imati indirektni uticaj na tržište osiguranja, ali i na tržište kapitala.

„Kapital u ovim društvima napokon dobija titulara čime se povećava transparentnost i odgovornost u poslovanju, a bitno je i da se te akcije konačno pojavljuju na berzi, da su u rukama kompanija, ali i zaposlenih i bivših zaposlenih čime raste baza naših ritejl investitora“, kazao je on.

Popović veruje da je industrija osiguranja u Srbiji i regionu „u savršenoj poziciji da u sledeće dve decenije doživi poslovnu renesansu koju su doživele banke u prethodnih 30 godina“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend