Ekonomija

Poreznici zatvorili 143 objekta koji nisu uveli e-kase

FOTO: Elements Envato/ilustracija
Poreska uprava je od 1. maja, otkad je počela primena Zakona o fiskalizaciji, uradila 760 kontrola evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, od toga, 143 objekta dobila su zabranu obavljanja delatnosti i to 138 objekata na 15 dana i pet objekata na 90 dana, prenosi RTS.

„Nema zaštićenih i tolerancije“, kaže Nataša Arsić, načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi, objavljeno je na sajtu RTS-a.

Dužina zabrane rada, kako je ona rekla, zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

„Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune“, objašnjava načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

„Oko 131.000 poreskih obveznika je uzelo subvencije, a njih oko 113.500 je do sada povezano na sistem“, naglašava Arsićeva i poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

„Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godine su oslobođeni fiskalnih uređaja“, rekla je Nataša Arsić, načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi, prenosi RTS.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend