Ekonomija

Poreznici zatvorili 143 objekta koji nisu uveli e-kase

FOTO: Elements Envato/ilustracija

FOTO: Elements Envato/ilustracija

Poreska uprava je od 1. maja, otkad je počela primena Zakona o fiskalizaciji, uradila 760 kontrola evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, od toga, 143 objekta dobila su zabranu obavljanja delatnosti i to 138 objekata na 15 dana i pet objekata na 90 dana, prenosi RTS.

„Nema zaštićenih i tolerancije“, kaže Nataša Arsić, načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi, objavljeno je na sajtu RTS-a.

Dužina zabrane rada, kako je ona rekla, zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune“, objašnjava načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

„Oko 131.000 poreskih obveznika je uzelo subvencije, a njih oko 113.500 je do sada povezano na sistem“, naglašava Arsićeva i poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

„Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godine su oslobođeni fiskalnih uređaja“, rekla je Nataša Arsić, načelnica odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi, prenosi RTS.