Ekonomija Politika

Posle 5 godina promena na čelu Toplifikacije

Požarevac je dobio novog v.d. direktora Toplifikacije. Nakon ostavke dosadašnjeg v.d. direktora Dejana Dačića, skupština je sinoć na tu funkciju imenovala Slavišu Stojkovića. Takođe, skupština je podržala predlog da se poništi odluka o sprovođenju konkursa za izbor direktora u ovom preduzeću koja je doneta pre više od 8 meseci.
Slaviša Stojković (foto: U.U.)

Stojković je u prethodnom periodu obavljao funkciju člana gradskog veća zaduženog za društvene delatnosti i socijalna pitanja.

Dejan Dačić (foto/arhiva U.U.)

Dejan Dačić koji je u tekstu ostavke napisao da je podnosi iz ličnih razloga, na čelu Toplifikacije bio je poslednjih 5 godina.

 

Toplifikacija u 2019.godini (finansije)

Toplifikacija je u prošloj godini ostvarila neto gubitak od 16,1 milion dinara, što je druga godina za redom da se beleži negativan bilans u poslovanju. U 2018. neto gubitak iznosio je 11,5 miliona dinara.

Preduzeće je ostvarilo prihode od 509 miliona dinara, što je više nego u 2018.godini, ali manje za oko 29 miliona od planiranog. S druge strane troškovi u prošloj godini su narasli na oko 526 miliona dinara i prekoračeni su za oko 7 miliona dinara.

Ipak, ovo preduzeće u prvoj polovini 2020.  ima pozitivan saldo u poslovanju i to u iznosu od 68 miliona dinara.

Na rezultat iz 2019. su, između ostalog, uticaj  imali troškovi amortizacije uvećani za 25,5 miliona dinara (+46 odsto) u odnosu na planirane, troškovi rashodovanja zaliha materijala i robe koji su veći za 8,4 miliona dinara (9 puta veći od planiranog), kao i obezvređivanje potraživanja koje je prekoračeno za oko 2,6 miliona dinara (blizu 9 odsto) u odnosu na plan u 2019.godini.

Takođe, iako značajno viši nego 2018.godine, prihodi od priključaka ostvareni su sa 85 odsto u odnosu na plan i iznosili oko 68 miliona dinara.

Toplifikacija je na kraju godine potraživala od pravnih lica oko 76 miliona dinara, a ukupni procenat naplate iznosio je oko 63 odsto. Od fizičkih lica iznos potraživanja u konačnom saldu su iznosila oko 162 miliona dinara, a procenat naplate iznosio je 71 odsto.

Kapital preduzeća je na kraju prošle godine iznosio gotovo 2 milijarde dinara i uvećan je za nešto više od 270 miliona dinara u odnosu na kraj 2018.godine.

Prošlu godinu Toplifikacija je završila sa 82 zaposlenih, što je za dvoje manje nego godinu dana ranije. Prosečna neto isplata po radniku u 12 meseci prošle godine iznosila je 63.783,52 dinara.

 

Poništen konkurs

Skupština je juče stavila van snage odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Toplifikacije. Odluka o sprovođenju javnog konkursa doneta je još 26.decembra prošle godine. Kako se navodi u obrazloženju, razlog za stavljanje van snage doneto je zbog toga što je tekst konkursa u Službenom glasniku Republike Srbije objavljen  nakon zakonski propisanog roka za objavljivanje oglasa o javnom konkursu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend