Ekonomija

Poslodavci za povećanje minimalne cene rada, ali uz smanjenje poreza

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija
Približno dve trećine privrednika je ocenilo da ima osnova za povećanje minimalne cene rade, ali da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv, neophodno je smanjiti poreze i doprinose na zarade, saopštila je danas Unija poslodavaca Srbije.

„Većina poslodavaca, njih 63 odsto, izjasnilo se da je rast minimalne cene rada neophodan, a da je za to neophodno ispuniti nekoliko uslova, a prvi je smanjenje poreza i doprinosa na zarade za šta je glasalo 85 odsto privrednika“, navodi se u saopštenju tog udruženja, nakon ankete u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Dodaje se da taj procenat privrednika koji su za povećanje „minimalca“ predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na samo 15 odsto poslodavaca, koliko je tokom najjače kovid krize u 2020. podržalo njegovo povećanje.

Za povećanje minimalca, kako se navodi, glasao je visok procenat njih i u odnosu na 2018. godinu kada je taj predlog podržalo njih 43 odsto i u odnosu na 2019. kada je taj zahtev podržalo 46 odsto poslodavaca.

Povećanje neoporezivog dela zarade, kao uslova za rast minimalne zarade podržava 55 odsto anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44 odsto preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

Na osnovu ankete medju preduzećima, Unija poslodavaca formulisala je nekoliko predloga koji mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada, a prvi je povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Drugi predlog je da se smanje porezi i doprinosi za sve zaposlene, kao i administrativne procedure i troškovi.

Treći predlog je uvodjenje poreskih olakšica za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

Unija poslodavaca će ove predloge izneti na pregovorima sa predstavicima Vlade Srbije i sindikatima koji počinju za nedelju dana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Kakve gluposti!?! Lokalni tajkuni-lopine-robovlasnici hoće da isplaćuju „minimalac“,ako im se smanji porez,koji inače ne plaćaju!?!

  Dovoljno je pogledati mizerne „plate“ u Požarevcu,koje isplaćuju lokalni tajkuni-lopine-robovlasnici,sve su to nadnice od 18000 do 25000 dinara!
  Pored toga lokalni tajkuni-lopine-robovlasnici redovno zlostavljaju, maltretiraju i ponižavaju zaposlene,koji imaju status robova!

  A,na sve te činjenice Tužilaštvo,policija, ministarstvo rada,poreska uprava i ostale državne institucije ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve tajkune-lopine-robovlasnike!!!

  Lokalni tajkuni-lopine-robovlasnici su pljačkanjem došli do plena ili pranjem novca od kriminalnih aktivnosti,pa sada glume preduzetnike i nastavljaju da pljačkaju građane Požarevca,kroz razne lažne mere,koje smišljaju vlastodržci-kabadahije,tipa „moja prva plata“ i slične prevare!?!

  Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine!!!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

 • Treba jednom da se zna u ovom – potrošačkom društvu ko je sposoban, a ko nije, za učešće u ovoj > priznajem, ne tako lakoj utakmici ! Ne može svako da se zove privrednikom na uštrb radnika, ili na uštrb države . Ako poslodavac nije sposoban da sa uspehom odgovori na sve zahteve – kako od strane radnika, tako i od strane tržišta, ne bi trebao ni da se hvata u to kolo !

%d bloggers like this:
Send this to a friend