Ekonomija

Požarevačka JP 2019. zabeležila veći gubitak od dobiti

Javna preduzeća u Požarevcu ostvarila su u proseku negativan finansijski rezultat na kraju prošle godine, iako je većina njih ostvarila dobit. U budžet grada će od ostvarene dobiti biti vraćeno tek oko 11 miliona dinara.  U najvećem problemu je Vodovod koji,  pored toga što mora da pokrije gubitak od 54 miliona dinara iz prošle godine, na polovini 2020. ima procenjeni gubitak u poslovanju od 31 milion dinara.
ilustracija: Pixabay

Od 5 javnih preduzeća u Požarevcu, pozitivno poslovanje u prošloj godini zabeležila su tri. Parking servis, Komunalne službe i Ljubičevo zajedno u gradski budžet vraćaju oko 11,3 miliona dinara od dobiti.

Toplifikacija gubitak od 16,1 milion dinara pokriva iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina koja iznosi oko 224 miliona dinara. Inače, ovo preduzeće u prvoj polovini 2020. jedino ima pozitivan saldo u poslovanju i to u iznosu od 68 miliona dinara.

Najveći gubitnik prošle godine je Vodovod i takav trend je nastavljen i u 2020.godini. To preduzeće bi gubitak od 54 miliona dinara iz 2019. trebalo da pokrije delom iz dobiti koja je ostala iz prethodnih godina u iznosu od blizu 21 milion dinara. Za pokrivanje gubitaka biće iskorišćena zakonska rezerva od oko 52 hiljade dinara, ali i novac sa pozicije statutarne i druge rezerve od oko 2 miliona dinara. Ostatak od oko 31 milion dinara Vodovod može da pokrije iz osnovnog kapitala. Problem je što  vrednost kapitala preduzeća iskazana u poslovnim knjigama i upisana kod APR-a nije usaglašena, što revizija inače svake godine ističe kao zamerku. Pre nego što se iskoriste i ova sredstva za pokrivanje gubitaka Vodovoda,  potrebno je najpre izvršiti procenu vrednosti kapitala.

Podsećamo da je Vodovod u izveštaju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti po planu i programu u drugom kvartalu 2020.godine dobio negativnu ocenu uz preporuku da Gradsko veće od Nadzornog odbora zahtevan detaljan izveštaj o poslovanju i preduzimanje odgovarajućih mera.

Negativan saldo u drugom kvartalu zabeležila su i preduzeća sa ostvarenom dobiti u 2019.godini. Tako je Ljubičevo ima negativan saldo od 9,3 miliona, Parking servis od 4,4 miliona, a Komunalne službe 7,1 milion dinara.  Međutim, za njih nije izražena zabrinutost u izveštaju o poslovanju u prvoj polovini godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Covek unisti preduzece za godinu dana. Pogledajte izvetaje iz 2018.godine i sve ce biti jasno. Ovo sto prica trgovac nekretninama su samo tuzni izgovori. Ostavka!

%d bloggers like this:
Send this to a friend