Društvo Ekonomija

Preduzetnici protestuju u Beogradu i traže otpis poreza i doprinosa

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" organizovalo je danas protest ispred Ministarstva finansija u Beogradu.
Pixabay/Ilustracija

Zahtevaju otpis poreza i doprinosa za mesece za koje je država isplatila minimalne zarade ili deo zarade, te pomoć ugroženim sektorima u skladu sa padom prihoda i merama ograničenja koje su im nametnute u vreme pandemije.

Na protestu je nekoliko stotina članova Udruženja koji traže razgovor s nadležnima. Tokom skupa poštuju epidemiološke mere, a saobraćaj u Ulici admirala Geprata je obustavljen.

„Ovo je samo protest upozorenja, zato se nismo masovnije okupljali. Tražimo da razgovaramo o pomoći privredi koja je ‘na respiratoru’ „, rekla je agenciji Beta zastupnica Udruženja Sladjana Trajković.

Zahtev tog udružena je i pravedan model uvodjenja frilensera u poreske tokove i promenu poreskog sistema kako bi bio progresivan, pravedniji i transparentniji, rečeno je novinarima.

Predstavnica Udruženja Milena Amon je zatražila i ukidanje kategorija akontacija poreza na dobit i podizanje iznosa minimalaca da bruto ostane isti, a porezi i doprinosi da ne prelaze ukupno 10 odsto, i da je nakon toga potrebno uvesti progresivne poreske stope.

Dodala je da se očekuje da će od 1. januara 200.000 ljudi ostati bez posla ukoliko se nastavi dosadašnje vodjenje privrede.

„Pandemija je otkrila i pokazala greške u poreskom sistemu, a loše se pokazala represija poreske i drugih inspekcija prema privatnicima u ovom teškom trenutku“, ocenila je Amon.

Dodala je da se mere ograničenja donose bez ikakve konsultacije s privrednicima i da ne mogu biti jednostrane.

Predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), Dragan Subotić, naveo je da male posredničke turističke agencije čine srž tog sektora u Srbiji, a madju njima su dve trećine najugrožene.

„Preskom stanja 30. novembra utvrdjeno je da je 975 direktno zaposlenih u turističkom sektoru agencija ostalo bez posla, dok će ih od 1. januara 2021. godine prema predvidjanjima biti 1.783“, naveo je Subotić.

On je kazao da je Vlada pomogla turistički sektor isto koliko i bilo koji drugi iako je turistički sektor najugroženiji.

„Dogodilo se i to da su i sve turističke agencije – organizatori putovanja ostale bez polisa osiguranja po odluci odredjenih osiguravajućih društava koja su se ujedinila i stvorila monopol“, rekao je Subotić.

Predstavnik UTAS-a je naveo da su tri osiguravajuće kuće dale turističkim agencijama ponude za polisu od insolventnosti, koja je identična i 300 odsto skuplja nego u februaru ove godine.

„Najjeftnija polisa košta 8.000 evra, čime je 90 odsto organizatora onemogućeno da dodje do polise, ne zbog novca, već zbog kontigenta od 40 polisa koje su dale osiguravajuće kuće“, naveo je Subotić.

Dodao je da se i pored toga zahtevi za kredite ne obradjuju iako su neophodni za održavanje i insolventnost.

Subotić je zaključio da je potrebno da se formira radna grupa Ministarstva turizma da bi rešavala probleme.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend