Društvo Ekonomija

Pregovori o novoj minimalnoj ceni rada počinju 25. avgusta, hoće li doći do dogovora?

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će 25. avgusta zvanično početi pregovori o visini minimalne zarade u 2021. i istakao da je ta sindikalna organizacija zbog vanrednih okolnosti spremna da pregovara o svom zahtevu da minimalac ne bude manji od minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.500 dinara.
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Ne odustajemo od našeg zahteva, ali ne možemo da budemo slepi i ne vidimo kakve je korona izazvala probleme u ekonomiji, tako da smo spremni da korigujemo cenu – rekao je Orbović u izjavi za Tanjug.

– Konačno je pao dogovor da će u utorak početi pregovori, ovde u sindikatu i nadam se da ćemo imati konstruktivne razgovore i da će biti prisutni svi predstavnici ministarstava, Unije poslodavaca Srbije i sindikata – rekao je Orbović komentarišući današnji kolegijum SES-a.
Kaže da će svakako njihov predlog biti ono što su sindikati dogovorili još pre tri godine, a to je da minimalna zarada do 2021. dostigne nivo minimalne potrošačke korpe, ali da su spremni na pregovore oko toga.
– Realni smo i prosto ne možemo ignorisati svo zlo koje nam je nanela korona, ne samo u zdravstvu nego i u ekonomiji i privredi. Tako da ćemo biti spremni da čuejmo i vladu i UPS i vidimo da li možemo da nađemo zajednički jezik. Ali, ovo je naš cilj i mi od njega ne odustajemo – poručio je Orbović.
Napominje da sindikati, ipak, ne mogu da budu slepi i da ne vide da su mnoge grane privrede doživele krah zbog krize usled pandemije pošto nisu mogle redovno da rade.
– Bićemo spremni da tu cenu ovog puta korigujemo i vidimo koje je to najbolje rešenje, ali moramo prvo da čujemo stavove i podatke ministarstva i UPS-a. Moramo da vidimo koji su planovi za 2021. godinu – naveo je Orbović.
Dodao je da će svakako vlada doneti odluku o minimalcu ukoliko ne budu usaglašeni stavovi članova SES-a.
Mislim da je u interesu svima da dođemo do dogovora, istakao je Orbović.
Dodaje da u Evropi ne postoji minimalna potrošačka korpa već samo minimalna zarada koja obezbeđuje mogućnost pristojnog života.
Poslodavci za povećenje prema rastu BDP-a i inflacije
Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže da će već u pondeljak biti formirane radne grupe za pregovore.
Atanacković kaže da su sindikati danas izneli od ranije poznate zahteve da se dostigne minimalna potršačka korpa od oko 37.000 dinara, što bi značilo povećanje minimalca za 2021. godinu od 25%, ali da izrazili spremnost da se taj cilj odloži za 2022. godinu.
Poslodavci su, dodaje, ostali pri svom zahtevu, da se minimalac ne povećava paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da mogu da pristanu na veći rast minimalca ako im država to kompenzuje kroz smanjenje troškova.
Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend