Ekonomija

Prijava za 100€ završava se sutra, mladi smatraju da je to dobar potez države

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Prijava za 100 evra za mlade od 16 do 30 godina (koji se nisu prijavili u prvom krugu) zavšava se sutra, 31. maja.

„Oni koji su prijavljeni, ne treba ponovo da se prijavljuju. Oni koji su u međuvremenu napunili 30 godina, dobiće pomoć zato što se iz prvog kruga automatski prebacuju u novi. Dakle, treba da se prijave oni koji to do sada nisu učinili, a koji su, primera radi, napunili 16 godina ili su dobili prebivalište u Srbiji“, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Proces je isti kao i ranije, potrebno je uneti broj lične karte, jedinstveni matični broj i izabrati banku u kojoj želite da vam se uplati novac.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prijava za drugi krug pomoći od 100 evra, počela je 16. maja. Novac će, kako je najavljeno, biti isplaćen u prva tri dana juna.

Nakon isplate prvih 100 evra za mlade, Nova ekomomija je sprovela anketu među svojim čitaocima. Više od 60 mladih nije znalo da kaže odakle se isplaćuje pomoć od 100 evra, a skoro isti broj njih je smatrao da je to dobar potez države.

Fiskalni savet je početkom ove godine upozorio da se mora prestati sa praksom neselektivnih davanja velikim grupama građana. Socijalna politika se i u 2022. godini jednim delom sprovodi preko ove vrste davanja, navodi se u analizi.

Umesto ovakvih davanja, stvarno efikasna i fiskalno odgovorna socijalna politika bi podrazumvela da se finansijska pomoć isplaćuje samo socijalno ugroženim stanovnicima.