Ekonomija

Privrednici ponovo traže odlaganje roka za nove fiskalne kase

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije poslalo je ponovo zahtev Ministarstvu finansija da se odlože nove fiskalne kase, odnosno primena Zakona o fiskalizaciji do kraja ove godine i da se izuzme delatnost ostalo obrazovanje.

Novi model fiskalizacije, podrazumeva primenu savremenih hardverskih i softverskih rešenja u cilju unapređenja kontrole naplate javnih prihoda, te nova fiskalizacija predstavlja jedan od instrumenata na koje će se nadležni organi u narednom periodu u značajnoj meri oslanjati u borbi protiv sive ekonomije.

Međutim, ovakav način uređenja određenih delatnosti za koje postoji obaveza da se uvedu nove fiskalne kase može da bude pogubna za ekonomiju zemlje, kažu u tom Udruženju.

Baner Boom93 Android aplikacija

Uvođenjem obaveze izdavanja fiskalnog računa u oblasti „ostalog obrazovanja“ ne podstiče se razvoj ove grane koja je od opšteg društvenog interesa, već se ova delatnost tera na crno tržište ili u sferu vršenja poreske optimizacije, gde će privatnici iz ove sfere tražiti poreske optimum u otvaranju računa u državama iz regiona kod kojih će poslovati bez navedenih fiskalnih nameta piše Nova ekonomija.

Da li će stići do 1. maja da priključe e – kase?

Kako su u ovom Udruženju za Novu ekonomiju, veliki broj privrednika javio se u poslednje vreme Zaštitniku privrednika i preduzetnika koji imaju problem sa nabavkom e-kase i štampača jer dobijaju obaveštenje da ne mogu nove fisklane kase biti u funkciji na vreme, zbog toga što nisu stigli ili zbog toga što nema dovoljno vremena da se obrade i aktiviraju na vreme.

Jedna preduzenica kaže da je u februaru platila kasu i da isporuka e – kase tek treba da bude sutra kod servisera. Ona kaže da tako ispada da je čekala zadnji dan, a kasu je platila na vreme. Prema njenom mišljenju trebalo mnogo više vremena da se uvede i spovede fiskalizacija 2022.

„Pod takvim okolnostima smatramo skandaloznom izjavu Poreske uprave da će od 1. maja krenuti sa sankcionisanjem jer je njihov posao sa obezbede kvalitetne i neometane uslove poslovanja legalno registrovanim privrednicima, a ne da vrše represiju. Nije jasno za šta bi tačno trebalo da naplaćuju kazne privrednicima koji kucaju na staroj kasi jer im poručene nove e- kase nisu stigle. I u tom slučaju nije došlo ni do kakve utaje poreza“, kažu u Udruženju Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije.

U Udruženju podsećaju da su i stare kase povezane sa Poreskom upravom za šta se plaća mesečno trošak za sim karticu operateru.