Društvo Ekonomija

Problemi u plaćanju uvozne struje: EPS sve lošiji sa finansijama?

FOTO: Envato Elements
Loša finansijska situacija u kojoj se nalazi Elektroprivreda Srbije uzrokovala je, pored kašnjenja u plaćanju struje proizvođačima, probleme u plaćanju i uvozne struje, prenosi Danas.

Izvor Danasa tvrdi da je prošle nedelje EPS dobavljaču struje kupljene u inostranstvu isplatio samo 50 odsto računa jer nije imao dovoljno novca za čitav iznos transakcije.

„Novčani problemi EPS-a su izgleda ozbiljni. To preduzeće je počelo da duguje i za kupljenu električnu energiju iz uvoza. Trgovci koji uvoze struju razmišljaju da zbog toga EPS-u prestanu da nude svoju robu i sklapaju aranžmane sa tim preduzećem za prvi kvartal sledeće godine“, navodi izvor Danasa i dodaje da kada je pak reč o domaćim dobavljačima, EPS polako počinje da isplaćuje zaostala potraživanja.

Drugi sagovornik Danasa, blizak tom preduzeću, ističe da je evidentno da EPS ima finansijske probleme nastale zbog neplaniranog uvoza struje tokom prošle zimske sezone usled nedovoljnih količina uglja i učestalih havarija na postrojenjima za proizvodnju električne energije.

„Zbog svega toga su i nastala dugovanja prema dobavljačima, među njima i onima od kojih EPS otkupljuje struju. Međutim, treba istaći da su ta dugovanja ipak znatno češća kada je reč o domaćim proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije. Jednostavno, sistem potpisivanja ugovora za struju nabavljenu na inostranim berzama je takav da je prosto nemoguće dugovati. Svako nepoštovanje precizno utvrđenih pravila može da dovede do isključenja sa berze. Do dugovanja, za struju iz uvoza, može da dođe u slučaju sklapanja aranžmana po principu direktne pogodbe sa trgovcem. Kada je reč o aranžmanima za nabavku struje iz inostranstva čini se da EPS ima više problema sa dobijanjem kredita. Naime, banke su sve opreznije u odobravanju kreditnih aranžmana zbog ekonomske krize a EPS je već dosta zadužen pa po svemu sudeći ne dolazi tako lako i brzo do kreditnih sredstava. To uslovljava i kašnjenje u plaćanju dobavljačima“, objašnjava sagovornik Danasa.

Danas je pisao da EPS zbog nagomilanih finansijskih problema u protekla četiri meseca nije bio u mogućnosti da plati struju koju je kupio od domaćih proizvođača iz obnovljivih izvora energije i po toj osnovi duguje između šest do osam miliona evra.

O tome da nema dovoljno novca za izmirenje svojih obaveza poslovodstvo EPS-a je obavestilo i svoje poslovne partnere, na taj način pravdajući kašnjenje. Redakcija Danasa imala je uvid u dopis koji je izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za snabdevanje električnom energijom Radovan Stanić 20. maja uputio firmi koja se bavi proizvodnjom struje iz OIE u kome se navodi da se EPS „nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji i u ovom trenutku otežano i sa izvesnim kašnjenjem izmiruje svoje dospele obaveze pa i po izdatim računima za proizvedenu električnu energiju po ugovorima o otkupu električne energije“.

U nastavku dopisa nadležni u EPS ističu da su svesni svojih obaveza i da će iste biti izmirene „u vrlo kratkom roku“, pozivajući firmu kojoj duguju za isporučenu struju na strpljenje.

Izvor Danasa blizak Elektroprivredi Srbije ističe da je razlog zbog koga to javno preduzeće nema dovoljno novca da izmiri dugovanja slaba likvidnost, do koje je došlo usled velikih troškova za nabavku struje tokom proteklog zimskog perioda zbog nedovoljne proizvodnje i brojnih havarija usled lošeg rukovođenja preduzećem dok se na njegovom čelu kao vršilac dužnosti direktora nalazio partijski kadar Srpske napredne stranke Milorad Grčić.

S druge strane, u Elektroprivredi Srbije za Danas tvrde da to preduzeće „nema dugovanja za kupljenu električnu energiju na veletržištu“, odnosno kada je reč o kupovini struje od drugih snabdevača.

„EPS ispunjava sve ugovorne obaveze za kupljenu električnu energiju. Elektroprivreda Srbije uspešno sarađuje sa svim povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, a zbog okolnosti koje je izazvala energetska kriza i rat u Ukrajini došlo je do kašnjenja u plaćanju svega jednog računa za te proizvođače. EPS u najkraćem roku sve svoje ugovorne obaveze izmiruje, što je činio i u prethodnom periodu“, kažu u Elektroprivredi Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Otkada im je SNS strateški partner drugačije ne može da bude. Radnici traže prelazak u A. D. al sindikat se protivi, oni isti što su plakali kada je Grčić najuren. Kako će se zavrsiti videćemo

%d bloggers like this:
Send this to a friend