Ekonomija

Putin pojasnio kako će se gas plaćati – u evrima preko Gasprom banke

FOTO: FoNet/AP

FOTO: FoNet/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin u odvojenim telefonskim razgovorima sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Marijom Dragim je pojasnio da će se od 1. aprila isporučeni ruski gas plaćati evrima Gasprom banci, koja nije pod sankcijama, a ona će ih konvertovati u rublje.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, a preneo Sputnjik, procedura plaćanja je promenjena zbog toga što su članice Evropske unije, „kršeći norme međunarodnog prava“, zamrznule devizne rezerve Banke Rusije.

Putin i Šolc su se dogovorili da stručnjaci dve zemlje dodatno razgovaraju o plaćanju ruskog gasa u rubljama i da odluka Kremlja ne bi trebalo da rezultira „pogoršanjem ugovornih uslova za evropske kompanije-uvoznike ruskog gasa“.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ruski predsednik je, ističe se, slično objašnjenje pružio i italijnskom premijeru.

Razmenjena su i mišljenja o poslednjoj rundi pregovora ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu, kao pitanja osiguravanja humanitarnih koridora za civile u područjima gde se vode borbe, „pre svega iz Marijupolja“, navodi pres služba Kremlja povodom razgovora Putin – Šolc.

Kabinet italijanskog premijera je saopštio da je Putinu izneo spremnost Italije da doprinese mirovnom procesu u Ukrajini.

U saopštenju nemačke vlade ističe se da je Putin obavestio Šolca da će od 1. aprila isporuke gasa biti plaćane u rubljama i „istakao da se za everopske uvoznike ništa neće promeniti, s obzirom da će se računi plaćati u evrima i, kao i do sada, uplaćivati Gasprom banci kojoj nisu uvedene sankcije, a ona će ih konvertovati u rublje“.

Vlada u Berlinu navodi da je Šolc, „kako bi bolje razumeli proceduru plaćanja u rubljama“, od Putina tražio informacije u pisanoj formi, te da je dodao da ostaje na snazi odluka G7 o tome da se isporuka energenata plaća isključivo evrima i dolarima, što je i predviđeno ugovorima.

Putin je 23. marta je potpisao odluku da „neprijateljske zemlje“ ubuduće gas plaćaju u rubljama.