Ekonomija

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra

Razvojna banka Saveta Evrope (The Council of Europe Development Bank - CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra zdravstvenom sektoru Srbije za suzbijanje koronavirusa, saopštio je Savet Evrope.

Vlada Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije.

Zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instrumenta za finansiranje javnog sektora pokriće vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje korona virusa, navodi se u saopštenju. Finansiranje javnog sektora će podrzati kontinuitet u pružanju zdravstvenih usluga i stabilnost zdravstvenog sistema, uključujući zaštitu medicinskog osoblja.

Biće omogućeno i finansiranje medicinskih sredstava, lekova, medicinske opreme, monitora za pacijente i testova za koronavirus. Fokus finansiranja javnog sektora je na unapređenju snabdevanja bolnica zaštitnom opremom kao što su epidemioloske i hirurške maske, dezinfekciona sredstva i zaštitna odeća.

CEB već podržava zdravsteni sektor u Srbiji kroz nekoliko projekata. Banka je nedavno odobrila kredit od 54 miliona evra za novu dečiju bolnicu u Beogradu („Tiršova Dva“), i investiciju od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvene infrastrukture širom zemlje.

Sa najnovijim kreditom, tekuće investicije CEB-a u Srbiji će dostići skoro milijardu evra. „Zdravstvo je prioritetan sektor finansiranja za našu instituciju i do sada smo imali odličnu saradnju sa Srbijom“, izjavio je Guverner CEB-a Rolf Venzel (Wenzel).

Po njegovim rečima, epidemija zahteva dodatna ulaganja u ovu oblast, a Banka je brzo reagovala podrškom zemaljama-članicama.

„Zajam koji je odobren Srbiji deo je naših napora da se zajednički borimo protiv epidemije“, rekao je Venzel.

„Veoma smo zahvalni Razvojnoj banci Saveta Evrope zbog ove podrške, novac će biti upotrebljen na pravi način i obezbediće da naši medicinari budu dobro snabdeveni.

Nažalost, i naša zemlja, kao i ceo svet, suočila se s posledicama korona virusa, ali uz odlučne i pravovremene mere uspevamo da se izborimo da iz ove krize izađemo sa što manje posledica“, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali, dodaje se u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend