Ekonomija

Robne rezerve pominjemo samo kad zagusti

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Poljoprivrednici se žale da je država zabranom izvoza žitarica, preko njihovih leđa punila robne rezerve.

Analitičari smatraju da sistem robnih rezervi u Srbiji nije iskorišćen na pravi način i da ga se država seti samo onda kada joj je potreban, odnosno samo kad „zagusti“. Takva situacija vlada upravo sada 2022. godine, kada Ukrajina i Rusija, kao veliki proizvođači, zbog rata i sankcija ne mogu da izvoze žitarice, naročito pšenicu.

Jedan od glavnih problema su i česte pronevere robnih rezervi piše Nova ekonomija.

„Robne rezerve su naša poslednja briga. Jednostavno, kad zagusti, onda se i predsednik (Srbije) uključi, pa pokazuje da je napunio rafove. Na kraju se ispostavi da mu skladištari prodaju tu robu, kao što se desilo sa pšenicom u Rumi“, objašnjava za Novu ekonomiju ekspert za poljoprivredu Vojislav Stanković.

Kako podseća, to je „tradicija“ koja se dešava već više godina i svaka vlast u Srbiji je pogođena takvim slučajevima. Jednostavno, „to je naša stvarnost“.

Sa druge strane, robne rezerve su tržišni, ekonomski mehanizam koji može značajno da utiče na uspostavljanje ravnoteže ponude i tražnje na tržištu prehrambenih proizvoda.

„Mi to ne znamo da koristimo i zato nam je tržište ovako haotično, ide od pada tražnje do rasta tražnje, pa do rasta ponude. Ne znamo da balansiramo situacijom i ne znamo da se tržišno ponašamo i vladamo“, dodaje naš sagovornik.

Stanković naglašava da je to osnovna i centralna stvar problema u vezi sa robnim rezervama. Pored toga, postoje ozbiljni nedostaci u situacijama kada se odjednom pojave viškovi u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Kad ima više proizvodnje ili kad zbog tehničko-tehnoloških uslova odjednom, usled velikih vrućina, celokupna proizvodnja paradajza u roku od nekoliko dana dođe u pun rod, mi, jednostavno, nemamo ni mogućnosti, ni trgovaca, ni prerađivača da tu celokupnu proizvodnju preuzmu od proizvođača, tako da dolazi do pada proizvodnje“, kaže Stanković.

On smatra da ćemo ove godine imati znatno manju proizvodnju paradajza, jer proizvođači više ne žele da rizikuju i ulaze u velike gubitke zbog takve situacije.

Detaljnije možete pročitati OVDE.