Ekonomija

RZS: Prosečna plata u Požarevcu oko 545€

Boom93/T.Spasojević
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna požarevačka plata u oktobru bila je 63.877 dinara neto.

Prosečne zarade u Požarevcu u oktobru bile su niže za 200 dinara u odnosu na septembarske.

Baner Boom93 Android aplikacijaPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pre oko mesec i po dana izjavila je da očekuje da će prosečna plata do kraja godine biti veća od 600 evra, a ovo je danas ponovio i ministar finansija Siniša Mali koji je procenio da će decembarska prosečna plata biti 610 evra.

Da li će se to dogoditi znaćemo u februaru, budući da se zvanična državna statistika o platama objavljuje za dva meseca unazad, retroaktivno.

Prosek zarada u Požarevcu sada je za oko 2.000 dinara niži od republičkog proseka. Prema podacima RZS, prosečna plata u Srbiji u oktobru bila je 66.048 dinara neto i za oko hiljadu dinara je veća u odnosu na septembar.

Kao i prethodnih meseci, rekord u najnižoj prosečnoj plati u Braničevskom okrugu najniža primanja imaju stanovnici u opštini Golubac. U ovoj opštini je prosečna plata u oktobru bila 48.449 dinara neto.

Kada će nerazvijene opštine u Braničevskom okrugu dostići republički prosek niko se ne usuđuje da prognozira. Da bi se ostvarile prognoze predsednice Vlade, statistika RZS trebalo bi da u februaru pokaže prosečnu zaradu veću od 70.000 dinara neto – ali to neće suštinski ništa bitno značiti.

Prosečna zarada je izuzetno nepravilan način prikazivanja standarda. Prosek dižu oni sa većim primanjima, ali je moguće mapirati pravu prosečnu platu u Srbiji na osnovu drugog podatka – medijalne zarade.

Medijalna zarada je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i daleko je realniji prosečnom budžetu. Prema podacima RZS, medijalna zarada u oktobru nije porasla u odnosu na septembar i još uvek iznosi 50.000 dinara, tek nešto više od najniže zarade obračunate u Golupcu, ali i većini opština u okrugu, među kojima se izdvaja jedino Gradska opština Kostolac u kojoj je u oktobru prosečna neto zarada iznosila 74.620.

I ova zarada je niža u odnosu na septembar kada sz zaposleni u ovoj opštini imali prosečnu zaradu veću od oktobarske, ali je i dalje među najvišima u Srbiji.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar