Ekonomija

Skoro 100.000 penzionera prima minimalnu penziju: Kako se može živeti sa 10.000 dinara?

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Direktorka fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković izjavila je da smo „najmanje uspeli da izvučemo iz siromaštva starije građane“.

Kako prenosi N1, ona je podsetila da 52 odsto onih koji primaju penziju prima manje od 25.000 dinara mesečno, 300.000 penzionera prima manje od 15.000, a čak 100.000 manje od 10.000 dinara.

„Ako to stavimo u poređenje sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 38.000 dinara, onda vidimo kako se može živeti sa tim malim penzijama“, napominje Vučković.

Podsetimo, zvanični statistički podaci pokazuju da više od pola miliona građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a među njima su posebno pogođeni stariji ljudi.

„Mi vidimo da je rizik od siromaštva, koji je jedna od glavnih kategorija u merenju siromaštva i kvaliteta života ljudi, smanjen poslednjih godina, ali sa druge strane imamo izveštaje koji kažu da taj trend iskorenjivanja siromaštva u starijoj populaciji ima najmanji progres. To znači da smo najmanje uspeli da izvučemo iz siromaštva najstarije sugrađane koji toj kategoriji pripadaju“, kazala je Vučković.

Dodaje da finansijsko siromaštvo nije jedino merilo i pokazatelj kvaliteta njihovog života, već i da ih njihova osiromašenost isključuje iz života zajednice. Zbog toga imaju nizak pristup i zdravstvenoj zaštiti.

Ona je istakla da su najsiromašnji oni građani koji ne primaju penziju, koji ne žive sa svojim članovima porodice, koji žive u ruralnim sredinama i koji su prinuđeni da rade i onda kada više nemaju fizičke snage. Takođe u tu grupu spadaju i oni koji nemaju prava da ostvare socijalnu zaštitu.

Upozorila je da država poslednjih godina smanjuje izdatke za socijalnu zaštitu, kao i da se to mora ispraviti.