Ekonomija

Šoškić: Poskupljenje kredita koji su vezani za euribor, građani da štede u dinarima

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Kamatne stope u Srbiji u narednom periodu će biti veće, što će prouzrokovati poskupljenje kredita koji su vezani za euribor, rekao je danas za N1 bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

„To zavisi od vrste kredita. Ako su ugovoreni sa fleksibilnom kamatnom stopom koja se bazira na nekoj repernoj kamatnoj stopi, (euribor), onda će i postojeći krediti, koji se već otplaćuju, imati korekciju naviše, odnosno – doći će do poskupljenja. Ako su uzeti sa fiksnom kamatnom stopom, onda se to neće javiti“, istakao je Šoškić.

Ocenio je da „nije dobro da su kamatne stope negativne, odnosno da su niže od inflacije, kao i da je takva situacija i u Srbiji i u Evropi, i u mnogim zemljama sveta“.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Svi oni koji su se zadužili vezano za euribor, treba da očekuju da će njihove kreditne rate postati skuplje. Mi ne treba da zaboravimo i kao zemlja i kao građani da su kamatne stope u poslednjih deset godina nenormalno niske, i ne treba da uzimamo kredite i da računamo da će te kamatne stope biti na niskom nivou“, istakao je Šoškić.

On je preporučio građanima da štede u dinarima, i da se ponašaju normalno.

„Štednja u domaćoj valuti daje veću kamatnu stopu. Treba biti oprezan sa uzimanjem kredita. Nikako ne treba uzimati velike kredite. Jer, eventualna promena na tržištu u kretanju kursa može bitno da promeni sposobnost vraćanja kredita. Dakle, jedna vrsta pažnje i konzervativizma“, preporučio je Šoškić.

On smatra da Srbija kako bi izbegla krizu, treba da zadrži sve otvorene linije trgovanja sa najvećim brojem zemalja u svetu.

„U ovim okolnostima, kada cene rastu u mnogim domenima, zemlje koje trguju sa većim brojem zemalja moći će lakše da nađu alternativne linije snabdevanja i svega onoga što na tržištu nema dovoljno, ili ga ima po znatno višim cenama“, naveo je Šoškić.

Ukazao je da će sve privrede početi da plaćaju skuplje energiju i postaće manje konkurentne.

Da bi se stanje stabilizovalo, neophodan je, kako je rekao Šoškić, prestanak rata u Ukrajini.