Ekonomija

Srbija se zadužuje 100 miliona evra za brzi internet u selima

Foto/ ilustracija selo kuće

Foto/ ilustracija selo kuće

Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat uvođenja širokopojasnog intreneta u ruralnim predelima.

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu (projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima 2) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Svrha projekta je pomoć Srbiji u ubrzanju razvoja brzih širokopojasnih mreža u belim zonama (bez pristupa širokopojasnoj mreži) širom ruralnih područja, sa fokusom na škole kao pristupne tačke i prioritetne korisnike ruralnih širokopojasnih mreža, piše Nova ekonomija.

Plan je da se što većem broju seoskih naselja obezbedi konekcija brzine od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbps). U naseljima u kojima nema škole kao pristupne tačke biće korišćene druge javne ustanove.

Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenjuje da će preko 90 odsto pristupnih tačaka uključenih u Projekat biti seoske škole.

Banka će finansirati projektovanje i izgradnju širokopojasne infrastrukture koja će povezivati 1.200 škola i javnih ustanova u Srbiji sa postojećom širokopojasnom infrastrukturom.

Pod kojim uslovima se Srbija zadužuje?

– Rok za završetak projekta je 31. decembar 2025. godine,

– zajam se isplaćuje u dve dve tranše, a obe u iznosu do 50 miliona evra,

– period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući period početka do tri godine nakon čega će početi isplata glavnice zajma u 24 jednake polugodišnje rate, – prvi datum otplate zajma je 22. decembar 2024, a poslednji 22. jun 2036. godine,

– primenjivaće se varijabilna kamatna stopa jednaka referentnoj kamatnoj stopi- šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za fiksnu maržu od jedan odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom,

– predviđena je mogućnost prevremene otplate, kao i otkazivanja zajma, u minimalnom iznosu od milion evra,

– upisna provizija po stopi od jedan odsto ukupnog zajma (milion evra) plaća se jednokratno banci iz spostevnih sredsatava zajamoprimaca i iznosiće 500 hiljada evra za prvu i 500 hiljada evra za drugu tranšu,

– stopa provizije na nepovučeni deo zajma iznosi 0,5 odsto na godišnjem nivou.

Ugovor predviđa i obavezu Srbije da, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomuniikacija (MTTT), radi sa konsultantima i drugim relevantnim državnim i lokalnim organima na razvoju i primeni programa obuke o digitalnoj pismenosti i informisanja zajednica u ruralnim područjima.

Potrebno je obezbediti da najmanje 4.000 pojedinaca (uključujući 2.000 žena) prođe osnovnu obuku o digitalnoj pismenosti, a da najmanje 500 ljudi bude obučeno za korišćenje eUprave u regionima koji su obuhvaćeni projektom.

Projekat je deo veće inicijative i predstavlja nastavak Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima potpisanog 30. decembra 2020. godine, koji je obuhvatio 600 naselja.