Ekonomija

Šta će biti sa zaradama frilensera?

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije saopštilo je danas da je Ministarstvo finansija svojim potezima u prethodne dve godine dalo dobre smernice u kom pravcu treba da ide visina opterećenja na male zarade i da ne vidi razlog zašto se sistem ne bi odmah uskladio po tim smernicama. Te smernice su, kako je navedeno, oslobođenje od svih nameta na zaradu frilensera do 64.000 dinara mesečno čime je određena granica između samozaposlenog i socijalnog slučaja.

Oslobođenja do 70 odsto poreza i doprinosa (PiD) za zarade prethodno nezaposlenih lica ako im je neto zarada minimum 55.000 dinara čime je, kako je navedeno, postavljen limit za minimalnu zaradu za preživljavanje koja uključuje plaćene doprinose.

„Dakle kad se uzme u obzir prethodna tačka, minimalni bruto iznos treba da iznosi 64.000 dinara , PiD do 9.000, a minimalan neto 55.000. Usklađivanje je neophodno i iz razloga što se ovom poreskom smernicom diskriminišu zaposleni koji su vredno radili prethodnih godina, a čija zarada ne može da dobaci do 55.000 zbog previsokih opterećenja od čak 58 odsto”, navode iz Udruženja.

Više na linku Politika.