Ekonomija

Šta ugovori sa kineskim CRBC-om znače za naš okrug?

Predstavnici Ministarstva gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja i kineske kompanije "Čajna roud end bridž korporejšen" (China Road and Brige corporation – CRBC) potpisali su ugovore o projektovanju i izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra. Ono što bi svakako trebalo da zanima građane u lokalnoj sredini jeste da li su konkretni infrastrukturni projekti predviđeni za Grad Požarevac i ostale opštine Braničevskog okruga.

Kako je naveo ministar gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović, „ugovorima je omogućeno projektovanje i izvodjenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija“, prenela je Beta.

On je precizirao da su predvidjeni rokovi izgradnje za svaki pojedinački objekat 39 meseci, a krajnji rok za zavšetak svih planiranih objekata u svim lokalnim samoupravama 5 godina.

Prema rečima ministra, država će se zadužiti da bi finansirala taj projekat, koji je predvidjen Programom Srbija 2020-2025, a čiji će korisnici biti lokalne samouprave i još se pregovara o finansijskim uslovima zajamova.

Ministar je rekao da će radovi biti sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti i po najvišim standardima i primenom novih tehnologija, a time će biti rešen decenijski problemi opština i gradova koji su „gurani pod tepih“.

Prečišćavanje otpadnih voda i komunalni otpad – naši problemi decenijama 

Podsećamo da su neki od decenijskih problema u Gradu Požarevcu i većini opština u okruženju upravo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kojih nema i izgradnja uslovne regionalne deponije komunalnog otpada koja će zadovoljiti potrebe i ekološke standarde.

Grad bi u 2021.godini godini trebalo da pristupi projektovanju regionalne deponije za koju je namera  da je koriste i sve ostale opštine Braničevskog okruga.

Finansijsku podršku za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije Grad Požarevac dobio je od Ministarstva zaštite životne sredine. Za sada nije poznato gde će se graditi regionalne deponija za Braničevski okrug, a u prethodnih deceniju i po razmatrano je više potencijalnih lokacija.

Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine je saopštilo da je zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada. Među ovih 29 postrojenja za koje najavljena izgradnja su i Grad Požarevac, Petrovac na Mlavi i Veliko Gradište. Kako je bilo navedeno, za te namene je obezbeđena finansijska podrška Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 mil EUR.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend