Društvo

Stupa na snagu prvi embargo na isporuke ruskih energenata: Potpuna zabrana uvoza uglja u EU od ponoći

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Države članice Evropske unije (EU) neće više moći da uvoze ugalj iz Rusije pošto se u ponoć završava prelazni period za početak primene tog embarga u bloku koji čini 27 država članica. Embargo na uvoz ruskog uglja je bio deo petog paketa sankcija koji je EU donela u aprilu ove godine, a postaće pravosnažan od četvrtka nadalje, prenose zapadne agencije.

Zemlje EU su se dogovorile o prelaznom periodu od 120 dana kako bi se industriji dalo vremena da se prilagodi zabrani tog uvoza. Cilj ove zabrane je da se oslabi ruska ekonomija zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Evropska komisija je u aprilu saopštila da bi embargo na ugalj mogao da košta Rusiju oko 8 milijardi evra godišnje. Odlukom o zabrani uvoza uglja iz Rusije, Brisel je prvi put sankcionisao isporuke ruskih energenata.

U kasnijem paketu sankcija, blok se dogovorio da u znatnoj meri zabrani i isporuke ruske nafte kako bi pojačao pritisak na Moskvu. Embargo na naftu bi trebalo da stupi na snagu krajem godine, uz izuzeće za nekoliko zemalja koje posebno zavise od ruske nafte. Izuzećem je obuhvaćena i Mađarska, kojoj će biti dozvoljeno da nastavi sa snabdevanjem iz Rusije putem naftovoda Družba.

Ruski operater naftovoda Transnjeft saopštio je, međutim, da je Ukrajina 5. avgusta zaustavila transport nafte iz Rusije preko južnog kraka Družbe za Mađarsku, Češku i Slovačku.