Ekonomija

Tabaković: Pojedini trgovci veštački podižu cene

N1/printscreen
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da pojedini trgovinski lanci koriste privremeni rast inflacije i neopravdano i veštački podižu cene.

Poručila im je da moraju biti svesni da im se to može vratiti kao bumerang.

Tabaković je kazala da je 31. oktobra kupila kafu od 200 grama koja je koštala 239 dinara i pokazala taj račun, navodeći da je posle samo dve nedelje ta ista kafa koštala 369 dinara.

„Toliko poskupljenje je nedopustivo“, naglasila je guvernerka Tabaković.

Kaže da je zatim analizirala cene tog proizvoda u trgovinskim lancima sa njihovih sajtova i utvrdila da se kreću od 234 do čak 374 dinara.

„Koriste psihološki momenat i nisu svesni da trenutna korist proizvodi mnogo veću štetu. Oni koji ovako love u mutnom pokušavaju da stvore spiralu inflacije“, rekla je Tabakovićeva.

Ističe da pojedini trgovci posmatraju ovu situaciju sa inflacijom sebično i ne shvataju to može da bude „jedan bumerang koji će im se vratiti kroz neopravdano povećanu cenu sirovina“, kao i da mogu da ostanu bez kupaca.

Guvernerka je rekla da NBS ne zanemaruje uticaj psihološkog momenta, ali da ga niti potcenjuje niti precenjuje, s obzirom na to da se u centralnoj banci inflacijom bave ljudi koji imaju iskustva sa hiperinflacijom, koju je naša zemlja imala devedesetih godina.

Podsetila je da je država reagovala i ograničavanjem cene hleba.

Tabakovićeva kaže da se skoro sve zemlja sveta plaše inflacije, pošto je ona kod mnogih veća nego u prethodnim decenijama.
„U svim zemljama postoji taj strah, ali važno je ne podlegati panici“, rekla je guvernerka NBS i poručila da će centralna banka Srbije učiniti sve da se ne dođe do velike inflacije u našoj zemlji.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend