Društvo Ekonomija

Teška, ali uspešna godina

Završila se 2020. godina, za mnoge jedne od najtežih pre svega zbog epidemije koronavirusa i ekonomskih posledica koje je pandemija ostavila na funkcionisanje privrede.

Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije „TE-KO Kostolac“, kaže da je ogranak „TE-KO Kostolac“, ipak, za sve vreme vanredne situacije radio punim kapacitetom u proizvodnji, ali i održavanju.

− Prošlu 2020. godinu možemo okarakterisati kao veoma tešku. Pojava epidemije virusa Kovid-19 je otežala rad, ali ispunjenje plana proizvodnje ove godine dovoljno govori o tome da smo mi i u tim uslovima uložili maksimum napora da se proizvodnja odvija bez prekida i bez poteškoća − kaže Marković. − Ova godina je bila uspešna i mislim da smo pokazali visoku pouzdanost za sistem EPS-a.

On ističe da je problem sa Kovidom-19 rešavan striktnom primenom mera zaštite.

− Ovo je široki društveni problem, pa je problem sa epidemijom virusa uticao na smanjenje radne snage, posebno u ovom „trećem talasu“. Međutim, uspevamo da održimo popunjenost proizvodnog procesa brojem izvršioca. Ovo je vreme velikog ispita za svaku kompaniju, pa i našu. Nijednog trenutka nismo zaustavljali proizvodnju ove 2020.  godine, što je naš najbolji doprinos borbi protiv ove teške epidemije − rekao je Marković.

Pripremajući se za zimsku sezonu, u ogranku „TE-KO Kostolac“ odvijali su se 2020. godine značajni radovi po pitanju održavanja sva četiri bloka. Govoreći o najznačajnijim poslovima koji su završeni, kao i o onima koji su zbog pandemije odloženi za narednu godinu, naš sagovornik naglašava:

Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije „TE-KO Kostolac“

− Prošle, 2020. godine, od većih poslova realizovali smo kapitalne remonte na blokovima 1 i 2 u TE „Kostolac A“. Na blokovima TE „Kostolac B“ remonti su bili kraći, standardni, jer su prošle godine rađeni veći zahvati na bloku 2. To nam je i bio cilj, tako da prilazimo kraju godine sa, gotovo sigurno, ostvarenim planom većim od 6,2 milijarde kilovat-sati proizvedene energije.

Remont A1 trajao je 65 dana, a A2 70 dana, ali su spremni ušli u zimsku proizvodnju i obezbeđuju kako proizvodnju električne energije, tako i toplotnu energiju za daljinski sistem grejanja gradova. Sve poslove koje smo planirali za ovu remontnu sezonu uradili smo uz brojne poteškoće, pre svega zbog otežanog rada usled pandemije. Nabavke nisu rađene tokom gotovo dva meseca potpune izolacije. Definisali smo prioritete za održavanje i remonte u narednoj godini, ali i ukupnih obaveza koje planom proizvodnje preuzimamo − rekao je Marković.

S obzirom na to da je godišnji plan proizvodnje pred ispunjenjem, pitali smo da li je kostolački tim zadovoljan rezultatima i u kom pravcu će biti usmerene proizvodne aktivnosti u narednoj godini.

− Naravno da sam i lično, ali i ceo tim zadovoljni proizvodnim rezultatima, jer se to od nas i očekivalo. Mi smo navikli da uvek tražimo rešenje a ne opravdanje i to je naš koncept strategije u ovoj godini. To je takođe naš odgovor obavezama i u narednoj godini. Završava se veliki ekološki projekat izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda za TE „Kostolac B“, čime će ovaj objekat biti u potpunosti tehnološki zaokružen − naglasio je Marković.

Najavljuje se i da 2021. godine blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ mogu da se pripremaju i za revitalizaciju, čime bi im se produžio radni vek i posle 2030. godine. Objašnjavajući dokle se stiglo u tim pripremama, Marković je rekao da se „Elektroprivreda Sbije“ definitivno opredelila za produžetak proizvodnog veka ova dva bloka.

− Nama je to cilj. Očekujem da u narednoj godini krene parcijalna realizacija ovih strateški važnih poslova koji se tiču zaštite životne sredine i produžetka eksploatacionog veka blokova Termoelektrane „Kostolac A“. Međutim, o tome ćemo govoriti kada krene realizacija ovih projekata – poručioje na kraju Nenad Marković.

Odgovorno i u 2021.

Čekaju nas ozbiljni napori, obaveze i odgovornosti. Nadamo se da će u 2021. godine pandemija prestati, a naša obaveza je da svakako nastavimo realizaciju proizvodnih zadataka i nastaviti razvoj, zajedno sa rudarskim sektorom u ogranku „TE-KO Kostolac“ – poručio je Marković.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend