Ekonomija Naše pare

Tri od pet požarevačkih javnih preduzeća beleže gubitke u prva tri kvartala

U prvih devet meseci ove godine tri od pet požarevačkih javnih preduzeća ostvarilo je gubitak u poslovanju. Najozbiljnija situacija je u Vodovodu i kanalizaciji koje je zabeležilo gubitak pre oporezivanja u iznosu od 22,5 miliona dinara.

Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća u prva tri kvartala 2020.godine, pred odbornicima je Skupštine Požarevca, na sednici 24.septembra.

Gubitke od 1.januara do 30.septembra beleže Vodovod i kanalizacija, Parking servis i Ljubičevo. Pozitivni su Toplifikacija i Komunalne službe.

Kao glavni krivac za opadanje prihoda preduzeća prepoznaje se COVID-19. Međutim, evidentno je da postoji opterećenje zbog visokih troškova, ali i potraživanja koja ostaju nanaplaćena.

Zbog toga bi preduzeća u 2021.godini trebalo da smanje troškove, naročito one neproizvodne i nematerijalne, zaključuje se u ovom dokumentu. Sva zapošljavanja po osnovu privremeno povremenih poslova, angažovanja na određeno vreme, kao i po osnovu ugovora o delu, preduzeća bi trebalo da vrše isključivo na onim mestima koja su direktno vezana za njihovu osnovnu delatnost. Navodi se i da je potrebno povećati tehničku opremljenost radi podizanja nivoa efikasnosti, a posebnu pažnju posvetiti blagovremenoj naplati potraživanja.

Vodovod i kanalizacija

Vodovod je do kraja septembra poslovao sa poslovnim gubitkom od 29,1 miliona i dobitkom iz finansiranja u iznosu od 5,4 miliona dinara. Iako je za posmatrani period bio planiran neznatni neto dobitak, preduzeće je ostvarilo gubitak pre oporezivanja u iznosu od 22.531.056 dinara, navodi se u  informaciji.

U ovom dokumentu koji će razmatrati lokalna skupština u četvrtak, zaključuje se da su na ostvarenje ovakvog rezultata uticali su visoki troškovi zarada i nematerijalni troškovi čiji rast nije pratilo povećanje prihoda i da preduzeće iskazuje visok nivo nenaplaćenih potraživanja. Preduzeće pored mera štednje u 2021.godini mora preduzeti niz mera na smanjenju gubitaka na mreži, povećanju nivoa fakturisane vode, kao inaplati potraživanja. Potrebno je da se izvrši automatizacija pojedinih procesa, odnosno podigne nivo tehničko-tehnološke opremljenosti preduzeća čime bi se povećala efikasnost i racionalno poslovanje (sistem za daljinsko učitavanje, praćenje gubitaka vode na mreži, fizičko obezbeđenje svesti na minimum, a uvesti tehničko obezbeđenje i sl.).

Parking servis

Parking servis je ostvario neto gubitak od 1,7 miliona dinara.

U informaciji se poslovanje Parking servisa u ovom periodu posmatra kao relativno uspešno. Niži poslovni prihodi posledica neiskorišćenosti svih kapaciteta, s obzirom na mere koje su prinudno sprovedene zbog uvođenja vanrednog stanja. Nakon ukidanja vanrednog stanja primetno je znatno manje kretanje građana, bez gužvi u saobraćaju i na javnim parkiralištim, što je sve imalo za posledicu nastavak opadajućeg trenda iz prethodnog kvartala u naplati usluge parkiranja.

Zaključak je da bi preduzeće u narednom periodu trebalo da pristupi analizi i racionalizaciji pojedinih vrsta troškova kako bi se održala finansijska stabilnost, sa visokim stepenom likvidnosti. Parking servis bi trebalo da obrati pažnju i na nenaplaćenja potraživanja koja pokazuju rastući trend.

Delatnosti tokom čitavog perioda obavljana kontinuirano i bez ikakvih većih smetnji, ali u manjem obimu u odnosu na plan imajući u vidu epidemiološku situaciju na teritoriji države.

Komunalne službe

Komunalne službe su ostvarile poslovni dobitak od 773 hiljade dinara i pored otežanog poslovanja usled pandemije COVID-19.

Ljubičevo

Ljubičevo je u prvih devet meseci ostvarilo neto gubitak od oko 1,1 milion dinara.

Ovo preduzeće je ostvarilo 24 miliona dinara subvencija od Grada Požarevca do kraja septembra što je činilo 65 odsto ostvarenih prihoda.

Probijanja su konstatovana za troškove privremenih i povremenih poslova za 73 odsto, što se pripisuje potrebi za angažovanjem sezonskih radnika.

U informaciji se zaključuje da je ostvareni gubitak realan i da će biti nadoknađen iz prodaje poljoprivrednih proizvoda. Štaviše, očekuje se pozitivan finansijski rezultat.

Toplifikacija

Toplifikacija je ostvarilo neto dobitak od 115 miliona dinara.

U informaciji se zaključuje da preduzeće stabilno posluje, ali da ima visok nivo nenaplaćenih potraživanja.

povezane vesti:

Rebalans “Komunalnih službi”

Izmena plana i programa Vodovoda: Optimizam, realnost ili nešto treće?

Požarevačka JP 2019. zabeležila veći gubitak od dobiti

Vodovod 2019. završio sa gubitkom od skoro 54 miliona RSD. Kome su otpisana dugovanja?

Vodovod prvih 6 meseci završio sa gubitkom od 31,3 miliona dinara

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kada firme vode partijski direktori to je normalno. Dok god politika grabi i određuje svoje poltrone da upravlja nekim sistemom biće tako. Izbacili ste struku i pamet, šta drugo da se očekuje. Žalosno je samo što nema odgovornosti i kazni, sankcije zatvor. MMf daće neku paru da se to pokrije i idemo dalje. Neka se spremi sledeći poltron da dobije svoj plen

%d bloggers like this:
Send this to a friend