Ekonomija

U Srbiji od početka godine dva miliona turista: Stranih gostiju duplo više

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Za prvih sedam meseci u Srbiju je došlo više od dva miliona turista, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 55 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Nešto malo manje od polovine, gotovo 900.000 je gostiju iz inostranstva i tu je zabeležen ogroman rast, nekih 110 odsto.

Većina turističkih destinacija u zemlji beleži rast broja gostiju, ali je Beograd bio najposećeniji.

U prestonicu je od januara do kraja jula došlo više od 592.000 gostiju, dok je druga najposećenija destinacija bio Novi Sad sa 118.000 turista za sedam meseci.

Nepunih šest i deset odsto skočio je broj posetilaca u banjama i na planinama, Zlatibor je ove godine za sada jedini planinski centar koji je ugostio više od 100.000 turista, dok je kod banja to pošlo za rukom Vrnjačkoj Banji.

Najviše gostiju iz inostranstva je od početka godine stiglo iz Bosne i Hercegovine, više od 79.500, slede turski turisti kojih je bilo 62.529, potom gosti iz Nemačke, kojih je bilo 53.754.

Iz gotovo svih zemalja beleži se rast broja gostiju, osim u slučaju Albanije, UAE i Brazila.

I kada se posmatra samo jul, broj turista je u sedmom mesecu za 24,3 odsto bio veći nego istog meseca prošle godine, s tim da se broj domaćih gostiju neznatno smanjio, a broj onih iz inostranstva povećao i to za više od 17 odsto.