Ekonomija

U Srbiji živi 244.000 deviznih penzionera: Koje uslove treba ispuniti za ček iz inostranstva?

ilustracija/pixabay
Penzioneri koji žive u Srbiji, osim u našoj zemlji, ostvarili su staž u još 26 država, iz kojih stižu uplate na račune 244.000 najstarijih građana.

Najviše uplata dolazi iz Hrvatske, Nemačke, BiH, Austrije, Francuske i Švajcarske, a prema podacima Zavoda sa socijalno osiguranje, ukupna količina novca na godišnjem nivou veća je od pola milijarde evra piše Euronews Srbija.

Neki od njih primaju i više penzija, odnosno, uz onu stečenu iz Srbije stiže im i devizna iz jedne ili više država. Katarina Kisić Miler iz Zavoda za socijalno osiguranje kaže da je Srbija potpisala međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju, odnosno socijalnoj sigurnosti sa 32 države i napominje da se prava ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od država u kojima je osiguranik radio.

„U situaciji kada korisnik ostvari pravo na penziju po propisima različitih zemalja tada je moguće ostvariti pravo na više penzija, u skladu sa uslovima i zakonom svake pojedinačne zemlje. Pri tome, treba imati u vidu da ostvarivanje prava na penziju u Srbiji ne znači da su uslovi ispunjeni i u inostranstvu i obrnuto“, objašnjava Kisić Miler.

Minimum 12 meseci staža u inostranstvu

Ona napominje da najveći broj međunarodnih sporazuma predviđa da je za ostvarivanje prava na inostranu penziju odnosno njen srazmerni deo neophodno da je osoba ostvarila staž u inostranstvu u trajanju od najmanje 12 meseci, mada postoje odstupanja u pogledu zahtevane dužine navršenog staža, piše Euronews Srbija, a prenosi Ekapija.

„O pravu na penziju odlučuje svaka država ugovornica na čijoj teritoriji je osiguranik radio primenom svojih nacionalnih propisa i međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju. Lice koje je steklo uslov, zahtev za penziju podnosi u državi u kojoj ima prebivalište. Na osnovu međunarodnih sporazuma olakšava se postupak ostvarivanje prava na penziju, jer se zahtev podnet u jednoj državi smatra zahtevom u svim državama u kojima je lice radilo“, objašnjava Kisić Miler.

Zahvaljujući međunarodnim ugovorima, budući korisnici penzija su oslobođeni obaveze da sami prikupljaju dokumentaciju iz inostranstva i dokaze da su ostvarili staž. Taj postupak se po službenoj dužnosti obavlja komunikacijom između srpskog i inostranog penzijskog organa na propisanim dvojezičnim obrascima.

„Najveći broj država sa kojima Srbija ima zaključene međunarodne sporazume previđa odlazak u penziju sa 65 godina života, uz različita odstupanja odnosno nižu granicu koja se propisuje za žene i koja iznosi od 60 do 65 godina. Pojedine zemlje predviđaju nešto višu opštu starosnu granicu kao što Italija propisuje 67 godina starosti, dok je niža granica propisana u Rusiji i iznosi 61,6 godina života za muškarce i 56,6 za žene“, navodi Kisić Miler.

Ona ističe i da treba imati u vidu da se penzijski sistemi u Evropi menjaju gotovo svake godine i da pojedine države propisuju nacionalnim zakonima prelazni period za pomeranje odnosno postepen rast starosne granice koja se primenjuje svake godine. Osim toga, svaki penzijski sistem ima svoje specifičnosti i razlikuje se u pogledu činjenica koje se uzimaju u obzir prilikom ostvarivanja prava na penziju, kao što su godina rođenja, pol, staž, broj dece ili period boravka u toj zemlji.

Gde je radilo najviše naših penzionera?

Najviše penzionih čekova korisnicima sa prebivalištem u Srbiji prošle godine je stizalo iz Hrvatske čak 59.917, dok u Srbiji živi 44.258 penzionera koji primaju penzije iz Nemačke. Iz BiH stiže 41.090 uplata, a iz Austrije 26.028. Među najbrojnijim stranim penzionerima su i oni koji su radni staž stekli u Francuskoj i ima ih 22.795 i Švajcarskoj 16.628.

Kada su u pitanju države bivše SFRJ, osim najbrojnijih penzionera iz Hrvatske, iz Republike Srpske stiže penzija za 20.619, a iz Federacije Bosne i Hercegovine za 20.471 osoba, dok penzione čekove iz Slovenije dobija 13.363 najstarijih stanovnika Srbije, iz Crne Gore 6.032, a iz Makedonije 6.030 korisnika.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend