Ekonomija

Unija poslodavaca: Privrednici Srbije i Crne Gore žele otvoreno tržište i ukidanje barijera

Privrednici Srbije i Crne Gore žele otvoreno tržište i ukidanje barijera za poslovanje, poručeno je sa današnje sednice Skupštine Unije poslodavaca Srbije kojoj je prisustvovala i delegacija Unije poslodavaca Crne Gore.

“Oba naša tržišta mala su u odnosu na globalne razmere. Neophodno je da naša tržišta ukrupnjujemo i da najpre svi mi kao susedi saradjujemo”, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Dodao je da je cilj organizacija privrednika otvoreno tržište, jer posao ne poznaje granice.

“Pored otklanjanja poslovnih barijera izmedju srpskih i crnogorskih firmi bitno je omogućavanje nastupa na trećim tržištima”, rekao je Nenezić.

Kako je istakao, Srbija i Crna Gora su mala tržišta, male ekonomije i treba da budu upućene jedna na drugu.

“Evidentni su problemi u odnosima dve zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dve društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rešavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu”, kazao je predsednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović.

Ukazao je na dugo čekanje kamiona na granicama dve države, od dva ili četiri sata.

“To je jedna od tema koju otvaramo, ali svakako i želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rešavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca, gradjana Crne Gore u Srbiji i gradjana Srbije u Crnoj Gori”, rekao je Mitrović.

Članovi Skupštine Unije poslodavaca Srbije razgovarali su o inicijativi za kontrolisano povećanje cene električne energije za privredu, kao neophodnoj mera da se spreči veliki udar na poslovanje preduzeća.

Upozoreno je da bi najavljeno poskupljenje od više od 100 odsto izazvalo domino efekat, kroz povećanje cena roba i usluga, samim tim i kroz snižavanja životnog standarda gradjana, čime bi bio obesmišljen napor i rad na povećanju minimalne cene rada.

Istaknuta je potreba za smanjenje akcize na gorivo za preduzeća koja posluju u oblasti transporta, kao i za olakšavanje poslovanja brojnih zanatskih radnji koje će biti pogodjeene novom elektronskom fiskalizacijom.