Ekonomija

Unija poslodavaca Srbije: Cena struje će gasiti firme, njene velike potrošače

Foto: Pixabay/ilustracija
Vlada Srbije mora da pronadje rešenje za enormno povećanje cene struje jer ako to ne učini ugasiće se firme koji su veliki potrošači, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je rekao da će se o problemu povećanja cena energenata raspravljati u sredu 20. oktobra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, a da to udruženje privrednika traži da se oni zaštite od poskupljenja, ne samo struje, već i da se spreči povećanje cena dizel goriva jer su i prevoznici ugroženi.

„Litar dizela je do pre oko dve nedelje koštao oko 151 dinar po litru, a sada je već oko 175 dinara, što otežava poslovanje transportnih firmi“, rekao je Atanacković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je pre nekoliko dana da će biti formirana radna grupa koja će predlagati mere za ublažavanje posledica poskupljenja energenata, čije cene su počele značajno da rastu od jula ove godine, pa je struja na berzama poskupela više od 100 odsto, a gas je skuplji za više od 200 odsto.

Tehnički direktor srpske berze za trgovanje strujom Sepeksa (SEEPEX) Dejan Stojčevski ocenio je da se u Srbiji mora naći neko rešenje kako bi privreda mogla da izdrži veliko povećanje cene struje.

On je rekao da je evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) preporučila da se radi smanjenja opterećenja privrede razmotri smanjenje raznih taksi i poreza koji čine značajnu stavku u formiranju cene struje za potrošače.

„U Srbiji postoje dve mogućnosti za zaštitu privrede od tog troška, jedna je smanjenje taksi, a druga da se odredi gornja maksimalna veleprodajna cena struje dok traje kriza“, rekao je Stojčevski.

Dodao je da je propust privrede što nije u martu ili aprilu ugovorila dugoročnu isporuku struje, a razlog zašto je to trebalo da učini je da su na to ukazivali trendovi cene koji pokazuju da je najjeftinija u tom periodu.

„Niko nije mogao da predvidi ovoliko poskupljenje električne energije koje je izazvano veštačim putem, poskupljenjem gasa u Evropi, a što se prelilo i na Srbiju. U maju je megavatsat u veleprodaji koštao oko 60 evra a sada je oko 130 evra“, rekao je Stojčevski.

Ocenio je da će cena električne energije bez drugih troškova koji ulaze u konačnu cenu za potrošače u narednih nekoliko godina sigurno biti veća za oko 50 odsto u odnosu na cenu iz pretkovid perioda, zbog poskupljenja takse za emisiju ugljen-dioksida.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend