Društvo Ekonomija

Unija poslodavaca Srbije zatražiće od države da struja poskupi najviše desetak odsto

Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputiće zahtev Vladi kojim će zatražiti da povećanje cene električne energije bude kontrolisano i unapred najavljeno, a da bi prihvatljivo poskupljenje bilo oko deset odsto, rekao je danas direktor tog udruženja Srdjan Drobnjaković.

On je za Betu rekao da je to zaključak kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, a na osnovu ankete koja je nedavno uradjena i u kojoj se najveći broj privrednika izjasnio da bi poskupljenje oko deset odsto bilo podnošljivo za poslovanje.

Prema rečima Drobnjakovića, daleko manji broj privrednika smatra da bi bilo prihvatljivo i poskupljenje oko 20 odsto, a samo nekoliko anketiranih je reklo da rast cene struje neće imati uticaja na njihovo poslovanje.

„Cena struje je mnogim privrednicima drastično skočila, zavisno od uslova ugovora i do 150 odsto. Pošto se oko 95 odsto električne energije za domaću potrošnju obezbedjuje iz domaćih izvora smatramo da struja ne bi trebalo da poskupi kao na svetskim berzama“, rekao je Drobnjaković.

Dodao je da privrednici smatraju da bi jedno od rešenja bilo i da se smanje akcize i subvencije za obnovljive izvore i da se poveća proizvodnja struje na gas koji će Rusija isporučivati Srbiji po nepromenjenoj ceni sledećih šest meseci.

Cena električne energije na evropskim berzama sredinom oktobra zabeležila skok u jednom danu za za oko 140 evra po megavatsatu (MWh), pa je sa oko 180 evra porasla na 320 evra, ali ugovori izmedju kupava i prodavaca su u Nemačkoj sklapani po ceni od 150 evra po MWh.

I u Srbiji su ugovori počeli da se sklapaju po cenama koje su više i do 200 odsto uprkos preporuci države da se cene privredi zadrže na istom nivou do kraja godine, a iznose oko 50-60 evra po MWh.

Vlasnik restorana „Stara kapetanija“ u Zemunu Stevan Rodić rekao je da je po ugovoru sa elektrodistribucijom, koji je nedavno istekao, kilovat plaćao 50 evrocenti po kilovatsatu, a da je po novom ugovoru cena skočila na 95 evrocenti.

„Ta nova cena se još ne primenjuje jer sam dobio pravo na neki prelazni period za koji ne znam koliko će trajati i u kojem će mi struju naplaćivati po 65 evrocenti za kilovat“, rekao je Rodić.

Dodao je da država pre svega treba da obezbedi iste cene struje i za stanovništvo i za privredu jer je neustavno da privreda plaća daleko veće cene.

Rodić je rekao da je račun za struju „Stare kapetanije“, u „prelaznom“ periodu i bez grejanja oko 200.000 dinara mesečno, a da će sigurno skočiti na 400.000 mesečno kada se uključi grejanje.

On je rekao da je nelogično da se u Srbiji struja naplaćuje prema cenama na evropskoj berzi kada ni zarada ni plate nisu evropske.

Istakao je da je poskupljenje struje dodatni udarac na poslovanje ugostiteljskog sektora koji mora da poštuje odluku o kovid pasošima za posetu restoranu, a da je nelogično da to pravilo ne važi za sportske dogadjaje i druga okupljanja.

„Ako država misli da je rešenje da se zatvore svi ugostiteljski objekti neka kaže, jer bi to nama bilo isplativije pošto sada kada radimo samo uvećavamo gubitke, ali će tada ostati bez prihoda u budžetu i sa radnicima na ulici“, rekao je Rodić.

Ocenio je da ugostiteljski sektor privrede trpi ogromne posledice poslovanja tokom pandemije korona virusa i da bi država trebalo da bude svesna te činjenice i pomogne firme iz tog sektora i kada je reč o ceni struje, kako se ne bi gasile jedna po jedna.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend