Društvo Ekonomija

Veći porez na imovinu u 2022. godini

Foto: EnvatoElements/ilustracija
Za razliku od drugih, tržište nekretnina ostalo je imuno na pandemiju korona virusom, odnosno interesovanje za kupovinu nije opalo, pa su cene kvadrata u Srbiji porasle u proseku za oko 15%. Zbog toga će u gotovo svim lokalnim samoupravama doći uglavnom do povećanja poreza na imovinu u 2022. godini.
Koliko će taj namet biti uvećan za sada je neizvesno, jer lokalne samouprave još uvek nisu usvojile odluke o prosečnoj ceni kvadrata, ali ono što je izvesno to je da bi ovi dokumenti trebalo da se donosu do kraja ovog ili početkom sledećeg meseca. Doduše, predloge osnovice su neki gradovi i opštine već uradili, poput Niša i Kragujevca, ali ovi dokumenti još uvek nisu usvojeni.
I bez tih zvaničnih dokumenata jasno je da će osnovica za obračun poreza biti za većinu poreskih obveznika u 2022. godini uvećana, jer gotovo da nema sredine u Srbiji u kojoj nije zabeležen skok cena kvadrata. Ipak, kao i ranijih godina, postoje nekretnine u nekim zonama koje nisu bile interesantne za kupce, pa oni koji u njima žive, platiće manji iznos od onog u ovoj godini.
Ono što će izgleda ostati isto kao prošle godine to su stope poreza, koje, bar po najavama lokalaca, neće biti uvećane a kreću se između 0,3% i 0,4%.
– Preliminarni podaci ukazuju da bi osnovica za obračun poreza na imovinu za sledeću godinu trebalo da bude nešto veća. U kojoj meri, zavisi od više faktora, jer se osnovica za obračun poreza na imovinu određuje prema vrsti nepokretnosti, površini, kao i prosečnoj ceni kvadrata po zonama. Treba da se zna da o podeli opština na zone i ceni kvadrata odlučuje svaka lokalna samouprava i to u zavisnosti od proseka vrednosti nekretnina u transakcijama u periodu od 1.oktobra 2020. do 30 septembra 2021. godine. Važno je da se kaže da rast cena kvadrata nije isti po zonama u istoj lokalnoj samoupravi, a razlikovaće se i u odnosu na to o kojoj vrsti nepokretnosti se radi – ističu iz lokalnih poreskih administracija koje je kontaktirao Blic.
U Nišu i Kragujevcu su ove službe već uradile predloge odluka iz kojih se vidi da će u većini zona porez na imovinu biti uvećan. Međutim, ima i onih gde će ovaj namet biti niži, jer su cene kvadrata pale zbog malog prometa.
Primera radi u Nišu za stan u trećoj zoni, koji je star 20 godina i površine 60 m2, porez će biti 8.466,14 dinara, dok je ove godine bio 8.040 dinara. Za kuću u četvrtoj zoni u Njegoševoj ulici, staroj 30 godina i površine 100 m2, porez će biti 7.085 dinara, dok je ove godine bio 6.887. Porez će biti smanjen za građevinsko zemljište u šestoj zoni sa 3.477 na 3.350 dinara, kao i za poslovni prostor u četvrtoj zoni,i to sa 13.555 na 13.482,61 dinara.
I u Kragujevcu je situacija šarenolika, jer je u odnosu na prethodnu godinu najviše porasla cena kvadrata kuća u ekstra zoni, 15,8%, a najmanje stanova u prvoj, gde je uvećanje 0,5%. Tako će, za kuću od 100 m2u ekstra zoni, izgrađenu 70-tih godina, porez 2022. godine biti veći za 1.020 dinara i iznosiće 7.469,48 dinara dok će za stan od 55 m2 u ovoj zoni, istog godišta, vlasnik platiti 7.258 umesto 6.925 dinara. Vlasnici kuća u prvoj, trećoj i petoj zoni su u boljem položaju jer će za 100 m2 platiti stotinu dinara manji porez .
Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend